До момента над 45% от имащите право на глас в Русия са гласували на референдума за конституционни промени, съобщават местни медии.

От Централната избирателна комисия обявиха, че 49 649 010 руснаци са приели участие на референдума за пет дни, като избирателната активност е 45,7%. Избирателната активност онлайн достигна 90% или над 1 милион от всички регистрирани 1 190 726 граждани. Москва и Нижегородска област се възползват от дистанционното гласуване.

Опозицията в Русия е обезсърчена и пасува, докато Путин променя конституцията

Опозицията в Русия е обезсърчена и пасува, докато Путин променя конституцията

Включително Навални не води активна битка с Путин

1 юли е официалното гласуване на референдума.

Междувременно говорителят на Кремъл Дмитрий Песков съобщи, че президентът Владимир Путин ще се обърне към руския народ около 14,00 часа местно време във връзка с допитването.

Близо 30% активност на референдума в Русия

Близо 30% активност на референдума в Русия

До 1 юли избирателите се произнасят за промените в конституцията

Конституционните промени могат да оставят на власт Путин до 2036 г.

Кремъл с нежелание отложи планирания за 22 април вот заради разпространението на коронавируса и налагането на мерки за овладяване на епидемията.

През януари тази година Путин излезе с предложения за реформиране на конституцията от 1993 г. и те набързо бяха одобрени от двете камари на парламента и регионалните депутати. Той настоя руснаците да си кажат последната дума, въпреки че референдум за конституционната реформа не е задължителен по закон, като мотивира решението си с това, че плебисцитът ще даде легитимност.