Планираният национален референдум в Русия за промените в конституцията ще бъде отложен и няма да се проведе на 22 април, както беше насрочен, а на по-късна дата. Това обяви руският президент Владимир Путин в телевизионно обръщение към руснаците, като причината за това е заплахата от новия коронавирус.

Голям ръст на заразените с коронавируса в Русия, общо вече са 658 души

Голям ръст на заразените с коронавируса в Русия, общо вече са 658 души

163 са новозаразените за последното денонощие

Той също така обяви следващата седмица за неработна в цяла Русия, като заплатите няма да бъдат засегнати. Целта е ограничаване разпространението на инфекцията в страната.

"Аптеки, магазини, банки, транспорт и държавните институции ще продължат да работят", отбеляза руският държавен глава.

Путин също обяви редица мерки в подкрепа на руския народ по време на все по-нарастващата заплаха от COVID-19 в страната. По-конкретно ще има специални плащания за подкрепа на хората, чийто поминък е бил засегнат от епидемията, независимо дали заради здравословни проблеми или икономическото забавяне, които е причинила.

Скок на продажбите на патрони и бейзболни бухалки в Русия

Скок на продажбите на патрони и бейзболни бухалки в Русия

Към сезонния фактор се прибавя и пандемията

Мерките включват също данъчни облекчения за собственици на малък и среден бизнес, спиране на плащанията по потребителски и ипотечни кредити за хора, които не могат да плащат поради загуба на доходи, както и промени в начина, по който се обявява личен фалит в Русия.

Отделно Путин призова руснаците да не се надяват на "руския късмет" и че епидемията няма да ги засегне.

"Нека не го правим, разчитайки на нашия руски късмет. В противен случай всичко, което се случва в други страни, може да се случи и при нас", подчерта той.

Досега руските власти са отчели 658 заразени с новия коронавирус и една жертва.