Руският опозиционен политик Алексей Навални остава в болница след хоспитализирането му в неделя сутринта със симптоми, които според един от лекарите му може да са свързани с отравяне, пише "Гардиън".

Вчера съобщихме, че Навални е хоспитализиран в московска болница заради алергична реакция.

На 25 юли Симоновският съд в Москва определи 30-дневен арест за Навални. Причината за ареста е неспазване на изискванията за организиране на протест.

Над 10 000 на протест в Москва заради забрана опозицията да участва в местните избори

Над 10 000 на протест в Москва заради забрана опозицията да участва в местните избори

Протестиращите държаха плакати с надписи "Имам право да избирам" и " Путин лъже"

В събота властите задържаха повече от 1300 души на демонстрация. Демонстрацията беше организирана във връзка с отказа на властите да регистрират независими кандидати за местните избори в Москва през септември.

Няма признаци животът на Навални да е под непосредствена опасност и лекар в болницата, където е настанен, съобщи, че състоянието му се е подобрило в неделя вечерта, но новината около здравословното му състояние бие тревога в страна, където опозиционният политик Борис Немцов беше застрелян до Кремъл през 2015 г.

Анастасия Василиева, един от лекарите на Навални, писа във "Фейсбук" в неделя вечерта, че тя и колега са посетили опозиционера в болница. Но първоначално им е бил отказан достъп. Тя поясни, че симптомите включват подуване на лицето, сърбеж и обрив.

Алексей Навални пак задържан

Алексей Навални пак задържан

Навални направи съобщението в социална медия след арестуването му

Специалистът по очни болести, който лекува Навални, след като беше залят със зелена боя от прокремълски активист при атака през 2017 г., при която временно изгуби зрението си с едното око, коментира, че е ясно, че Навални не е получил алергична реакция, а е в "резултат на вредното въздействие на неопределени химични субстанции".

"Не можем да изключим токсично поражение по кожата от химикали, причинени от "трети човек", пише лекарят. Тя призова болницата незабавно да осигури подходяща медицинска грижа за Навални.

Навални отива в затвора за 10 дни

Навални отива в затвора за 10 дни

Той бе сред стотиците арестувани през юни на протеста след ареста на журналиста Иван Голунов

В неделя вечерта лекар в болницата, Елдар Казахмедов, коментира пред Интерфакс, че той вярва, че Навални е получил алергична реакция, макар че не може да каже каква точно.