Над 1400 души са вече задържаните след протестите в Москва срещу отказа на властите да регистрират за предстоящите местни избори неудобни за управляващите кандидати, предаде АФП.

Според официални данни около 3500 души са взели участие в протеста в събота.

Ако бъдат признати за виновни, организаторите рискуват да получат до пет години затвор.

Припомняме, че бе съобщено за многобройни прояви на полицейско насилие. По-рано властите предприеха масирани обиски на опозиционни представители.

За протеста не беше дадено разрешение от местната управа.

Алексей Навални е в болница

Алексей Навални е в болница

Състоянието му е удовлетворително, съобщават от болницата

Демонстрантите настояват за честни избори. Те носеха плакати с надпис "Имам право на свой кандидат". Множеството скандираше "Путин хуйло".

Междувременно, руският опозиционер Алексей Навални бе хоспитализиран в московска болница заради алергична реакция. Състоянието му е удовлетворително, съобщи РИА Новости, позовавайки се на информация от болницата.

На 25 юли Симоновския съд в Москва определи 30-дневен арест за Навални. Сега руската агенция пише, че причината за ареста е неспазване на изискванията на протест.

Над 1000 арестувани и полицейско насилие на протест в Москва

Над 1000 арестувани и полицейско насилие на протест в Москва

Хиляди протестираха срещу властите...

При арестуването му по време на сутрешен крос не беше ясна причината за задържането му. Арестът му бе дни след голяма демонстрация в Москва, по време на която протестиращите призоваха властите да позволят на няколко опозиционни кандидати да участват на местни избори.

Изборите за 45-местния законодателен орган в Москва, които понастоящем се контролират от прокремълската партия "Единна Русия", ще се проведат през септември.

Докато прокремълските кандидати се ползват с подкрепата на държавата, независимите кандидати твърдят, че са принудени да прескачат безброй препятствия, за да се включат в бюлетините за градските избори.