Руската полиция задържа над 600 души, включително известни активисти на опозицията, около политически протест в Москва, предаде "Ройтерс".

Демонстрацията е насочена срещу това, което опозицията твърди, че е има несправедливо изключване на множество опозиционно настроени кандидати от местните избори в Москва на 8 септември.

Властите твърдят, че на кандидатите е било забранено да се кандидатират, тъй като не са събрали достатъчен брой истински подписи в подкрепата си, а опозицията отхвърля твърденията като фалшиви.

Над 10 000 на протест в Москва заради забрана опозицията да участва в местните избори

Над 10 000 на протест в Москва заради забрана опозицията да участва в местните избори

Протестиращите държаха плакати с надписи "Имам право да избирам" и " Путин лъже"

Кремълският критик Алексей Навален бе арестуван за 30 дни в сряда преди съботния протест, а други членове на опозицията са били търсени в домовете им.

Кметът на Москва Сергей Собянин предупреди в социалните мрежи, че властите ще действат решително, за да гарантират обществения ред.

"Според информация от правоприлагащите органи се подготвят сериозни провокации, които представляват заплаха за безопасността, живота и здравето на хората", заявява Собянин в изявлението си.

По думите му опитите за ултиматуми и безредици няма да доведат до нищо добро. Той е категоричен, че редът в града ще бъде запазен.

Припомняме, че на 20 юли повече от 10 000 души излязоха по улиците на Москва, за да протестиратсрещу изключването на повечето опозиционно настроени кандидати от изборите за общинския съвет на руската столица.