Повече от 10 000 души излязоха по улиците на Москва, за да протестират срещу изключването на повечето опозиционно настроени кандидати от изборите за общинския съвет на руската столица, съобщава "Ройтерс".

От избирателната комисия забраниха на около 30 кандидати, най-вече от опозицията, да се кандидатират за 45-местния общински съвет, като причина за това беше изтъкнато, че не били събрали достатъчно истински подписи от избиратели, за да имат право да участват в изборите.

Недопуснатите до изборите кандидати твърдят, че са осигурили необходимия брой подписи, но са били изключени, защото оспорват контрола върху общинския съвет, който е в ръцете на лоялни на президента Владимир Путин.

От полицията обявиха, че около 12 000 души са участвали в протестите, докато опозиционни групи казват, че протестиращите са били повече. От неправителствената организация "Бял брояч", специализирана в броене на демонстранти, твърдят, че протестиращите са били над 20 000 души.

Местните власти разрешиха провеждането на протеста, като засега няма информации за арести.

Протестиращите, водени от Алексей Навални, който е най-големият критик на Кремъл, настояха властите да разрешат на опозиционните кандидати да участват в изборите на 8 септември.

Протестиращите държаха плакати с надписи "Имам право да избирам" и "Путин лъже".

Полицията арестува повече от 25 души миналата седмица в Москва след протест, който не беше разрешен от властите.