Руският опозиционен лидер Борис Немцов беше разстрелян в центъра на Москва, съобщи Ройтерс.

Полицията в Москва потвърди убийството.

Немцов е бил убит с няколко изстрела в гърба. На мястото на разстрела са намерени шест гилзи. Поне четири куршума са попаднали в тялото на руския опозиционер.

Убийството е извършено в 23,40 часа на Москворецки мост в центъра на руската столица. Политикът е бил с жена, която е разпитана от полицията.

Борис Немцов получавал заплах
Още...

От московската полиция заявиха, че има свидетели на убийството. Следователи работят по всички версии на престъплението. Булевардни издания разкриват, че украинската манекенка Анна Дурицкая е била с Немцов по време на убийството.

Президентът на Русия Владимир Путин е бил информиран незабавно за убийството на Борис Немцов в центъра на Москва, предаде РИА Новости.

Държавният глава е наредил на ръководителите на Следствената комисия, МВР и Федералната служба за сигурност да създадат следствена група за разследване на убийството на политика и да поемат контрола над хода на следствието, съобщи говорителят на Кремъл Дмиртий Песков.
Путин е отбелязал, че жестокото убийство има всички признаци на поръчково и носи изключително провокативен характер", каза говорителят президента Дмитрий Песков. Путин е изразил съболезнования на семейството на убития.

Немцов беше сочен от анализатори за наследник на Борис Елцин. След номинацията на Владимир Путин за наследник, той се превърна в критик на политиката на Кремъл.

Руският премиер Дмитрий Медведев вярва, че правоприлагащите органи трябва да направят всичко възможно, за да се разкрият всички хора, които участват в жестокото убийство на добре известния политик Борис Немцов.

Той изказва най-дълбоки и искрени съболезнования на близките на руския опозиционер, който бе убит в центъра на Москва. Това обяви говорителката на Медведев Наталия Тимакова, цитирана от ТАСС.

САЩ осъждат жестокото убийство на Борис Немцов. Ние призоваваме руското правителство да проведе неотложно, безпристрастно и прозрачно разследване и да направи така, че виновните да бъдат привлечени към отговорност. Немцов се бореше за гражданските права на всички руснаци, се казва в съобщение на американския президент Барак Обама.

Шок. Убиха Борис. Трудно е да се повярва. Не се съмнявам, убийците ще бъдат наказани. Рано или късно. Светла му памет, написа в профила си в туитър украинският президент Петро Порошенко.
По късно той добави във фейсбук: "Той беше мост между Украйна и Русия. Изстрелите на убиеца го разрушиха. Мисля, че не е случайно."

Кой е Борис Немцов
Роден е на 9 октомври 1959 г. в град Сочи, в семейството на Ефим Давидович Немцов и Дина Яковлевна Ейдман - лекар, педиатър, от еврейски произход.

Учи в град Горки, където завършва средно и висше образование. През 1981 година завършва Радиофизическия факултет на Горкиевски държавен университет, по-късно работи в научноизследователски институт. Занимава се с проблеми на физиката на плазмата, акустиката и хидродинамиката. Преподава частни уроци по английски език.

В началото на 1990 година е избран за депутат във Върховния съвет (парламента) на РСФСР. От 1991 година е представител на президента на РФ в Нижни Новгород, после е първият губернатор на Нижегородска област (1991-1997). През 1993 година е избран за член на Съвета на Федерацията (горната палата на парламента) на Русия.

Той е министър на горивата и енергетиката (24 април - 20 ноември 1997), първи заместник-председател (17 март 1997 - 28 април 1998) и заместник-председател (28 април - 28 август 1998) на правителството на Русия.

От декември 1999 година заедно със Сергей Кириенко и Ирина Хакамада е начело на списъка на блок „Съюз на десните сили". Избран е за член на Държавната Дума (горната палата) на Федералното събрание (парламента) на Руската федерация от 117-многомандатен Автозаводски избирателен район и неин заместник-председател. Той е сред съпредседателите на партията „Съюз на десните сили" (председател от 14 декември 2001) и Младежкото движение „Млада Русия".

На изборите през 2003 година оглавява списъка на партията за Държавната Дума, но партията не успява да преодолее 5%-та граница и не влиза в парламента. След провала подава оставка.

В периода 2004 - 2005 година е председател на Съвета на директорите на групата „Ойл", но след започване на проверки на търговската организация от финансовите власти Немцов напуска групата.

През 2004 година е избран за член на борда на "Комитет 2008 - Свободни избори". От 2005 до 2006 година е съветник на президента на Украйна Виктор Юшченко.

В края на 2007 година обявява, че ще се кандидатира за президент на РФ. През 2008 година се отказва от членството си в Съюза на десните сили. По време на предизборната кампания се отказва от кандидатурата си и се оттегля от надпреварата.

Избран е за съпредседател на Партията на народната свобода «За Русия без произвол и корупция» през 2010 г. Тя се разпуска при създаването на обединената Републиканска партия на Русия - Партия на народната свобода от 16 юни 2012 г., откогато е Немцов и неин съпредседател.

Борис Немцов е автор на научни статии и няколко книги. Доктор по физика и математика.

Женен е за Раиса Ахметовна (етническа татарка), имат дъщеря Жанна. Той има още 2 деца от любовницата си журналистката Екатерина Одинцова - син Антон (1995) и дъщеря Дина (2002). Освен това Немцов има дъщеря София (2004) от секретарката си Ирина Корольова, която преди това работи в Администрацията на президента на РФ. Немцов твърди, че не живее със съпругата си Раиса, но няма намерение да се развежда. Имал добри отношения с официалната и бившите си граждански жени (съжителки) и се грижил добре за 4-те си деца.