Основателят на Фондация за борба с корупцията (ФБК) Алексей Навален обяви закриването на проекта и преминаването му към друго юридическо лице. Това съобщи ТАСС.

Агенцията се позова на съобщение от уебсайта на Алексей Навални.

"Закриваме Фонда за борба с корупцията", се казва в съобщението. "В нашия случай наистина сме принудени да кажем, че сдружението с нестопанска цел - "Антикорупционен фонд", което основах преди 9 години, приключи, защото просто беше отнето от нас", отбелязва Алексей Навални.

Той каза, че ФБК ще премине към друго юридическо лице и ще продължи да работи. Според него ликвидацията на фонда се дължи на невъзможността за плащане на 29 милиона рубли, искани от ФБК чрез съда.

През октомври Арбитражният съд в Москва осъди блогъра Алексей Навални, активистката Любов Собол и Фондацията за борба с корупцията на около 88 милиона рубли по дело, заведено от компанията за хранителни стоки "Московски ученик".

Съдията събра 29,2 милиона рубли от Навални като обезщетение за морални щети и 18 хиляди рубли държавна такса. Той възстанови същата сума от ФБК и Собол, които също бяха ответници по иска.