Съд в Русия наложи глоба на Фондацията за борба с корупцията на опозиционния политик Алексей Навални в размер на 500 000 рубли (7 536 долара) за това, че не се е идентифицирала като чужд агент в социалните мрежи. Това обяви говорителката на Навални, цитирана от "Ройтерс".

Руското правосъдно министерство официално определи фондацията за чужд агент през октомври, след като Навални призова хората да присъстват на митинги, прераснали в най-голямото протестно движение от години в Москва, преди да свършат безславно.

Блокираха сметките на руския опозиционен лидер Алексей Навални

Блокираха сметките на руския опозиционен лидер Алексей Навални

Блокирани са сметките и на другите от Фонда за борба с корупцията

Групи на гражданското общество, определени като чужди агенти, термин, който носи отрицателна конотация от съветско време, могат да бъдат подложени на внезапни проверки и да бъдат изправени пред по-крути мерки от бюрокрацията.

Медията MBK, която е финансирана от критика на Кремъл и бивш петролен олигарх Михаил Ходорковски, съобщи, че фондацията на Навални е била глобена от съда за това, че не се е идентифицирала като чужд агент в "Инстаграм".

Кира Ярмуш, говорителката на Навални, потвърди информацията.

Навални се опита безуспешно да оспори в съда посочването като чужд агент, нещо, което определи като част от координирана правителствена кампания, насочена към задушаване на неговата дейност.

Навални получи забрана да се кандидатира за президент през 2018 г. заради минала присъда по обвинения, които той нарече изфабрикувани. Путин спечели тези избори с огромна преднина.

Във вторник Навални обвини властите, че изпразват и блокират банковите му сметки и тези на хора от семейството му, което според него има за цел да задуши финансово него и поддръжниците му.

Той подчерта, че властите се опитват да го отстранят в чувствително политическо време, когато Путин настоява за големи промени в конституцията и може да обмисля свикването на парламентарни избори тази есен.