Руският опозиционер Алексей Навални е бил под засилено полицейко наблюдение в дните, преди здравето му рязко да се влоши. Това съобщава "Ройтерс", позовавайки се на руското издание "Московский комсомолец".

Според информацията на таблоида преди да колабира по време на полет от Сибир за столицата, Навални е бил следен от цивилни агенти на руската Федерална служба за сигурност, като движенията му са били наблюдавани чрез камери.

Изданието посочва, че следенето на Навални не е установило никакви подозрителни контакти, които биха могли да са свързани с внезапното влошаване на здравословното му състояние. Според службите за сигурност, ако Навални е бил отровен, то това се се случило или на летището, или в самолета.

Алексей Навални в кома, подозират отравяне
Обновена

Алексей Навални в кома, подозират отравяне

Предполага се, че в чая му е имало отровно вещество

Позовавайки се на източници от службите за сигурност, руският таблоид разказва за графика на пътуването на Навални в Сибир, колко стаи са били наети в местен хотел, както и за това, че самият опозиционер предпочел да не спи в стаята, наета на негово име. Става ясно и че привърженик на Навални наел апартамент за него, в който той да остане вместо в хотела. Службите за сигурност обаче го открили, когато до наетото жилище било поръчано суши от един от поддръжниците на Навални.

Изданието посочва, че службите за сигурност очаквали резултатите от лабораторните тестове от проби, взети от полицията от всички места, на които са били Навални и екипът му при пътуването в Сибир, включително и проби на въздуха.

Припомняме, лекарите в болницата в Омск, където първоначално беше приет Навални, заявиха, че не вярват той да е отровен. Те му поставиха диагноза заболяване на метаболитна основа, причинено от ниско ниво на кръвната захар.

Навални вече е в клиника в Берлин

Навални вече е в клиника в Берлин

Опозиционерът беше превозен с линейка до берлинската клиника "Шарите"