Опонентът на Владимир Путин - опозиционният лидер Алексей Навални, е в кома, след като беше отровен с неизвестно вещество по пътя от Томск за Москва. Сега той се бори за живота си в болница в Томск. Френски лекари предложиха помощ, но според местните медици, състоянието му не позволява да бъде транспортиран. Руското издание Znak.com припомня най-известните случаи на покушения с отрова срещу неудобни за Кремъл личности.

През 2004 г. сериозно заболя журналистката от "Новая газета" Анна Политковская - след като пи чай в самолет на "Аерофлот", с който пътуваше от Москва към Беслан, където терористи държаха деца като заложници в училището им. Ръководството на вестника заяви, че Политковская е отровена умишлено, за да не може да върши работата си като журналист в този критичен момент. Две години по-късно - през 2006 г., тя беше убита.

През 2003 г. след като беше покосен от тежко от много загадъчно заболяване, почина заместник-главният редактор на "Новая газета" Юрий Щекочихин. Колегите му смятат, че е бил отровен. Щекочихин работеше по разследване на контрабанда, за която се смяташе, че е покровителствана от служители на Федералната служба за сигурност на Русия (ФСБ). Освен това, той пишеше за размяната на пленници и заложници по време на втората чеченска война.

През февруари 2006 г. беше отровен избягалият от Русия бивш офицер от ФСБ Александър Литвиненко. Покушението беше извършено с радиоактивен изотоп на полоний-210, който Литвиненко е изпил заедно с чая си в лондонско заведение. Британските власти обвиниха за отравянето му друг бивш служител на на ФСБ - Андрей Луговой, който сега е депутат в руската Дума. Луговой отрича всичко.

Лондон обвини Путин за убийството на Литвиненко

Лондон обвини Путин за убийството на Литвиненко

Администрацията в Кремъл има мотиви

През пролетта на 2018 г. избухна шумният скандал с отравянето в Солсбъри на бившия полковник от руското военно разузнаване ГРУ Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия - също бегълци от режима в Кремъл. В продължение на седмици те бяха в кома. Британските спецслужби установиха, че двамата са отровени с разработеното в бившия Съветски съюз вещество "новичок". Лондон обвини Русия в организирането на покушението, като назова и имената на физическите извършители.

Офицерът от ГРУ Денис Сергеев е ръководил от Лондон отровителите на Скрипал

Офицерът от ГРУ Денис Сергеев е ръководил от Лондон отровителите на Скрипал

Данни от мобилния му телефон...

Вечерта на 11 септември 2018 г. беше приет в болница участникът в групата Pussy Riot и издател на опозиционния сайт "Медиазона" Пьотр Верзилов. Беше съобщено, че първо е започнал да губи зрението си, след това способността да говори и да се движи. Отведен е в болницата в тежко състояние. Лекарите твърдяха, че може да е пострадал от психотропни препарати, но близките на Верзилов категорично опровергаха внушенията, че е приемал таксива вещества и заявиха, че е отровен. Той беше прехвърлен със специален полет в Берлин, където беше поставен под полицейска охрана.

Руският опозиционер Верзилов е отровен, обяви лекар в Берлин

Руският опозиционер Верзилов е отровен, обяви лекар в Берлин

Пьотр Верзилов, издателят на опозиционното руско интернет издание "Медиазона", който е свързан с групата "Пуси райът"

Два пъти беше отравян заместник-председателят на движението "Открита Русия" Владимир Кара-Мурза-младши, който оглавяваше Фонда за свобода на Борис Немцов. Първият опит за убийство беше извършен през 2015 г., а вторият през 2017 г. И двата случая му беше поставена диагноза "токсично действие на неустановено вещество". Той едва не загина от първото отровителство, три месеца след убийството на Немцов. Кара-Мурза е убеден, че покушенията срещу него са отмъщение заради работата му по приемането на "акта Магнитски" в САЩ и Европа, въз основа на който бяха наложени санкции на фигури от властта в Москва.

Руският опозиционер Кара-Мурза е отровен с неизвестно вещество

Руският опозиционер Кара-Мурза е отровен с неизвестно вещество

Състоянието му остава много тежко, но е стабилизиран...

На 16 април 2019 г., след полет от Екатеринбург до Уфа беше хоспитализиран писателят и журналист Дмитрий Биков. Той изпадна в кома и беше поставен на апаратно дишане. Биков е сигурен, че е бил отровен.

По нито едно от тези отровителста, с изключение на казуса Скрипал, не беше проведено сериозно разследване.

Алексей Навални в кома, подозират отравяне
Обновена

Алексей Навални в кома, подозират отравяне

Предполага се, че в чая му е имало отровно вещество