Руският журналист опозиционер Владимир Кара-Мурза отново е приет в болница със симптоми на отравяне, съобщи руската редакция на rfi.

Кара-Мурза е координатор на обществената организация "Отворена Русия" и близък съратник на убития Борис Немцов - известен като опонент на президента Владимир Путин и непримирим критик на руската агресия в Украйна.

Журналистът е хоспитализиран днес в московска болница, в много тежко състояние. Съмишлениците му смятат, че става дума за покушение.

Той в с полиорганна недостатъчност, поставен е на апаратно дишане и е в медикаментозна кома.

Случаят е аналогичен на друго отравяне - през май 2015 г., което едва не отне живота му.

Тогава руските лекари поставиха диагноза "бъбречна недостатъчност", но при изследване, направено по-късно в чужбина, в кръвта му беше открита висока концентрация на тежки метали: живак, манган, мед и цинк.

Депутатът от местния парламент на Санкт Петербург Борис Вишневски смята, че Кара-Мурза е жертва на покушение заради обществената си дейност.

"Единствената ми версия е свързана с работата му като координатор на "Отворена Русия" и като организатор на разпространението на филма за Борис Намцов, който е меко казано неприятен за сегашната власт." - коментира Вишневски.