Изследванията, извършени на руския опозиционер Алексей Навален, показват отравяне. Това обявиха от берлинската болница "Шарите", където той беше приет за лечение през уикенда.

Отровен или не, Навални ще оцелее

Отровен или не, Навални ще оцелее

Лекарите в сибирската болница твърдят, че са му спасили живота

"Клиничните резултати показват интоксикация с вещество от групата на инхибиторите на холинестеразата", се уточнява в съобщение на болницата, цитирано от "Франс прес".

"Резултатът от заболяването остава несигурен и понастоящем не могат да бъдат изключени последващи ефекти, особено в областта на нервната система", добавиха от "Шарите".

В Германия нарекоха отравянето на Навални "частично вероятно"

В Германия нарекоха отравянето на Навални "частично вероятно"

Навални имал нужда от предоставяне на лична защита

Точният състав на веществата все още не е известен, като задълбоченият анализ продължава. Той е потвърден нееднократно и в независими лаборатории.

Болницата, лекуващите лекари и съпругата на Навални Юлия се намират в непрекъснат контакт, като Юлия Навални е поискала изрично всички резултати да бъдат публични. "Шарите" уверява, че решението за публикуване на подробности за състоянието на пациента ще бъде в съответствие с неговите желания.

Резултатите бяха потвърдени и от прессекретаря на Навлани, Кира Ярмиш, която заявява и че сега очаква Следственият комитет на РФ да образува разследване по случая.

Инхибиторите на холинестеразата са препарати, които подобряват връзката между невроните в мозъка. Понякога се използват за лечение на симптомите на деменцията. Сред възможните странични ефекти са повръщане, мускулни спазми, главоболие и халюцинации.