Алексей Навални, който се разболя тежко и изпадна в кома в четвъртък, което според съюзниците му е отравяне, ще оцелее, заяви основателят на активистката група, която изпрати въздушната линейка, за да го докара в Германия, съобщава "Ройтерс".

"Навални ще оцелее от атаката с отрова, но като политик ще бъде неработоспособен с месеци", заяви Яка Бизил, основателят на фондация "Кино за мир", пред таблоида "Билд".

Навални бе евакуиран от сибирския град Омск, но от болницата "Чарите" в Берлин все още няма информация за състоянието му.

"Ако той премине през това невредим, за което всички се надяваме, тогава със сигурност ще бъде извън политическата арена поне един, два месеца". Той добави, че Навални се е справил добре с полета, но това не променя "тревожното му цялостно състояние".

Екипът на Навални трябваше да организира брифинг през YouTube в неделя вечерта, за да обсъди "всичко, което знаем досега за отравянето на Алексей", но впоследствие го отмени, като заяви, че не са готови, пишат в Twitter прессекретарят Кира Ярмуш и ръководителят на щаба Леонид Волков ,

Преди той да се разболее по време на полет до Сибир, Навални е следван от служители на ФСБ в цивилни дрехи и движенията му са следени отблизо чрез видеонаблюдение, пише в статия на в. "Московски комсомолец".

Апартамент, нает за него от един от неговите привърженици, е открит от службите след като човек от екипа на Навални поръчва суши на адреса. "Мащабът на следенето изобщо не ме изненадва. Ние бяхме отлично наясно с това и преди", написа Ярмуш в Twitter. 

Руските служби за сигурност следели Навални преди влошаването му

Руските служби за сигурност следели Навални преди влошаването му

Движенията на опозиционера били наблюдавани чрез камери

В статията си "Московски комсомолец" цитира източници по сигурността, като допълва, че тяхното наблюдение на движенията на Навални не разкрива никакви подозрителни контакти, които могат да бъдат свързани с болестта му.

Службите за сигурност смятат, че ако Навални е бил отровен, инцидентът е станал или на летището, или в самолета, пише вестникът.

Допълва се, че все още очакват резултати от лабораторни изследвания на проби, взети от полицията от всички места, които Навални и неговият екип са посетили при пътуването си, включително проби от въздуха.

Първоначалните резултати се очакват в понеделник, като резултатите от тестовете за радиоактивни материали предстои по-късно през седмицата, се казва в документа. 

Лекарите в болницата в Омск, където Навални бе лекуван преди евакуацията му в Германия, заявиха, че не вярват, че е отровен. Диагностицираха го с метаболитно заболяване, което може да е причинено от ниска кръвна захар.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви в петък, че все още не е ясно от какво се е разболял Навални. По-рано той коментира, че всяко отравяне трябва да бъде потвърдено чрез лабораторни изследвания и че лекарите правят всичко възможно, за да помогнат на Навални.

Лекарите в сибирската болница, които първоначално лекуваха Навален, заявиха в понеделник, че са му спасили живота.

 ФСР: Путин е отговорен за отравянето на Навални, нужно е международно разследване

ФСР: Путин е отговорен за отравянето на Навални, нужно е международно разследване

Това е опит за убийство...