Властите в Германия смятат отравянето на руския опозиционер Алексей Навални за "частично вероятно". Това обяви говорителят на германското правителство Щефен Зайберт, цитиран от "Ройтерс".

В Берлин са убедени, че Навални има нужда от предоставяне на лична защита, добави той.

Отровен или не, Навални ще оцелее

Отровен или не, Навални ще оцелее

Лекарите в сибирската болница твърдят, че са му спасили живота

За да се увери, че политикът наистина е бил отровен, както настояват неговите привърженици, Германия трябва да получи повече информация за случилото се. Това междувременно отбеляза германският външен министър Хайко Маас по време на пресконференция в украинската столица Киев.

"В казуса с Навални липсват много факти: медицински и вероятно криминалистични", отбелязал Маас и допълнил: "Трябва да ги изчакаме."

Драконовски мерки за сигурността на Навални в клиниката „Charite”

Драконовски мерки за сигурността на Навални в клиниката „Charite”

Той е гост на германското правителство...

Навални се разболя сутринта на 20 август по време на полет от Томск до Москва. Заради това самолетът направи спешно кацане в Омск, където политикът беше хоспитализиран в отделението за токсична терапия на градската болница. Навални изпадна в кома. Лекарите в Омск не се придържат към версията на привържениците на опозиционера за отравянето му, като казаха, че не могат да бъдат открити следи от отрова в тялото на политика.

На 22 август Навални беше транспортиран в Германия, като беше настанен на лечение в берлинската клиника "Шарите". Вчера основателят на фондация "Кино за мир" Яка Бизил, който организира полета на руския опозиционер до Берлин, заяви в интервю за германския таблоид "Билд", че е направен опит Навални да бъде отровен.

 ФСР: Путин е отговорен за отравянето на Навални, нужно е международно разследване

ФСР: Путин е отговорен за отравянето на Навални, нужно е международно разследване

Това е опит за убийство...

"Навални ще оцелее от отравянето, но ще бъде неработоспособен като политик в продължение месеци", предположи той. По-късно Бизил уточни, че е изразил лично мнение въз основа на оценка на ситуацията с отравянето на Петър Верзилов, който се е лекувал в същата берлинска клиника преди две години.

Прессекретарят на Навални Кира Ярмиш, коментирайки думите на Бизил, отбеляза, че "никой няма достъп до медицинска информация", достоверна информация за състоянието на политика може да идва или от самата нея, или от лекарите от "Шарите". 

Руските служби за сигурност следели Навални преди влошаването му

Руските служби за сигурност следели Навални преди влошаването му

Движенията на опозиционера били наблюдавани чрез камери