И третото поред разследване по случая с отравянето на бизнесмена Емилиян Гебрев е прекратено от прокуратурата. Това съобщи самият той в студиото на БТВ. Бизнесменът смята да направи публични основанията за прекратяването на разследването, но едва след като разбере как и до каква степен юридически има право на това.

Що се отнася до връзката на неговия случай с агенти на руското ГРУ, Гебрев отбеляза, че това е било съобщено от българската прокуратура, но тези хора са само изпълнители. Оставането на разследването на това ниво е несериозно, според Гебрев, тъй като обвинението не прави нищо, за да разкрие кой е поръчителят на покушението срещу него, защото "ще се стигне до доста високи властови нива".

Емилиян Гебрев сезира Гешев за корупция от бивши държавни служители

Емилиян Гебрев сезира Гешев за корупция от бивши държавни служители

Оплакват се и от брутален административен натиск и произвол от страна на министерствата на вътрешните работи и на икономиката

Според Гебрев версията, че покушението срещу него е извършено заради оръжеен износ за Украйна е несъстоятелно, защото това би означавало, че семействата на негови "колеги от Полша и Чехия би трябвало да бъдат избити до 20 коляно". Обемът на бизнеса му в тази посока е по-скоро незначителен, макар и Гебрев да отказа да коментира точните параметри на оръжейния си бизнес с Киев. Той отбеляза, че не е мащабен и че "за доставки до Украйна има призиви от нашите евроатлантически партньори".

Според Гербев умишлено се пренебрегва възможна връзка между покушението срещу него и въпросът за завод "Дунарит".

Bellingcat: Единият отровител на Гебрев е работил в руската мисия към СТО

Bellingcat: Единият отровител на Гебрев е работил в руската мисия към СТО

Истинското име на издирвания Георгий Горшков е Егор Гордиенко…

Според него многобройните скандали в българския оръжеен сектор, които се случват "на всеки три месеца" отблъскват клиентите, няма никаква подкрепа от държавата за тази индустрия и дори напротив - държавата предизвиква тези скандали.

Иначе описването в медиите симптоми на Навални съвпадат със симптомите от неговото отравяне. Оръжейният бизнесмен смята, че заключенията на берлинската болница "Шарите" за случилото се с Навални са меродавни.

Припомняме, че миналата седмица се появи информация, че медиците от германската болница "Шарите", които поеха лечението на руския опозиционер Навални, са поискали информация по случая с отравянето на Емилиян Гебрев. Главният прокурор Иван Гешев отрече германските служби да са се обръщали към прокуратурата.

Емилиян Гебрев подозира, че е жертва на спор между бивши съдружници

Емилиян Гебрев подозира, че е жертва на спор между бивши съдружници

Кой и каква информация е подал на руснаците, пита се бизнесменът

За Гебрев все още остава загадка как е бил отровен, но по неговите думи случаят му е "парадоксален", тъй като пострадалите при другите подобни инциденти като този със Скрипал в Солсбъри и с Навални, засегнатите са по-малко на брой, а в България са трима. Припомняме, че отровени, освен Гебрев, бяха и неговият син, както и изпълнителният директор.

Отровата в неговия случай е почти разкодирана от финландска лаборатория, с изключение на едно вещество, което все още остава неизвестно. Българската страна обаче е пропуснала и пропуска и до този момент да се обърне към Световната организация за защита от химически оръжия.

Дали случаите са идентични, Гебрев не може да каже, но "са сходни и със сходни резултати". Гебрев отказа да описва подробности за случилото се с него, за да не травмира зрителите, но сподели, че когато е бил отровен, "изгубваш всичко пред себе си и всичко става черно", след което е бил в кома за няколко дни.

Случаят с Гебрев поражда въпроси към българските служби

Случаят с Гебрев поражда въпроси към българските служби

Ивайло Калфин и Александър Йорданов ги задават

Припомняме, към момента има повдигнати задочно обвинения за отравянето на Емилиян Гебрев спрямо трима руски граждани: Сергей Викторович Павлов Сергей Вячеславович Федотов и Георги Горшков. В началото на годината бе съобщено, че прокуратурата разполага с данни за още четири опита за покушение - всички предхождащи разследването, което се води от Софийска градска прокуратурата.

Прокуратурата пусна видеа от случая Гебрев, за които чака експертиза от ФБР

Прокуратурата пусна видеа от случая Гебрев, за които чака експертиза от ФБР

Видеата са от охранителна камера на подземен паркинг на търговското дружество