Собственикът на оръжейната фирма ЕМКО Емилиян Гебрев сезира главния прокурор Иван Гешев за закононарушения и корупционни действия, извършвани от представители на изпълнителната и законодателна власт, съобщи БНР.

В писмо до медиите от фирмата уточняват, че през последните три години са подавали конкретни сигнали за това, включително и до държавното обвинение.

Става дума за сигнали, жалби, писма и резултати от независими разследвания у нас и в чужбина, свързани с действия от страна на лица, свързани по различен начин с офшорната фирма "Виафот" срещу "ЕМКО" и "Дунарит" АД.

Прокуратурата пусна видеа от случая Гебрев, за които чака експертиза от ФБР

Прокуратурата пусна видеа от случая Гебрев, за които чака експертиза от ФБР

Видеата са от охранителна камера на подземен паркинг на търговското дружество

От оръжейната фирма твърдят, че въпросните лица са вече бивши висши държавни служители. Оплакват се и от брутален административен натиск и произвол от страна на министерствата на вътрешните работи и на икономиката, както и от -цитирам "хибридни действия" на ДАНС и Специализираното правосъдие срещу инвестиционната дейност на оръжейната фирма.

В сигнала до главния прокурор Емилиян Гебрев се оплаква и от умишлено протакане на разследването на опита за убийство срещу него, сина му и директор в ЕМКО.

Емилиян Гебрев подозира, че е жертва на спор между бивши съдружници

Емилиян Гебрев подозира, че е жертва на спор между бивши съдружници

Кой и каква информация е подал на руснаците, пита се бизнесменът

"Вече повече от година и половина след възобновяването на разследването по мое настояване, то продължава да буксува", пише до Иван Гешев оръжейният шеф и изразява надежда, че прокуратурата и другите държавни органи най-после ще влязат в ролята на защитници на закона и интересите на гражданите и икономиката и така да опровергаят широко разпространеното впечатление за точно обратното.

Припомняме, че по случая с отравянето на Гебрев вестник "Капитал" писа, че той е отровен с вещество, подобно на "новичок".

След това специализираният британски сайт за разследваща журналистика Bellingcat е установил, че трети агент на руското военно разузнаване, който е бил във Великобритания по време на отравянето на Сергей и Юлия Скрипал с новичок през март 2018 г., е пристигнал в България няколко дни преди българският предприемач и неговият син сериозно да се разболеят след отравяне с неустановено вещество.

Третият заподозрян е 45-годишният с агентурно име "Сергей Вячеславович Федотов", който според Bellingcat е високопоставен служител на ГРУ. Както при другите двама заподозрени по случая "Скрипал", агентите "Александър Петров" (истинско име Александър Мишкин) и "Руслан Боширов" (Анатолий Чепига), агентурното име на "Федотов" е създадено през 2010 г., като преди това няма никакви свидетелства за съществуването на такава личност.

Емилиян Гебрев: Трима бяхме отровени и атаките към мен продължават

Емилиян Гебрев: Трима бяхме отровени и атаките към мен продължават

"Ако Търговският регистър е над съда, да се смени управлението на страната"