Един от тримата агенти на руското военно разузнаване ГРУ, които България обяви за издирване във връзка с покушението срещу Емилиян Гебрев, е действащ дипломат, служител в руското представителство към Световната търговска организация. Това показва съвместно разследване на групата Bellingcat, швейцарския сайт Tamedia и руския The Insider.

Става дума за руски агент, когото страната ни обяви за издирване под името Георгий Горшков, но истинското му име е Егор Гордиенко. Според разследващата група, освен в отровителството на Гебрев, той е участвал и в други операции на ГРУ в чужбина, включително в покушението срещу Сергей и Юлия Скрипал. Гордиенко е с дипломътически ранг на трети секретар.

Повдигнаха обвинения на трима руснаци за отравянето на Гебрев

Повдигнаха обвинения на трима руснаци за отравянето на Гебрев

Издирват се с червена бюлетина ИНТЕРПОЛ и са издадени Европейски заповеди за арест

Уточнява се, че мъж с паспорт на името на Георгий Горшков е бил в България заедно с Денис Сергеев ("Федотов") през април и май 2015 г. - по времето, когато са предприети два опита за отравяне на Гебрев.

В действителност с паспорта на "Горшков" през 2010-2015 г. е пътувал Егор Гордиенко. Той е участвал в операцията по анексирането на Крим. През 2014 г. е получил апартамент в сградата, в която е живеел Александър Мишкин - друг участник в отравянето на Скрипал. След 2015 г. Гордиенко отново е пътувал в чужбина с паспорт на свое име, а от 2017 г. е акредитиран като член на руската мисия към Световната търговска организация.

Прокуратурата чака експертиза от ФБР по случая с отравянето на Гебрев

Прокуратурата чака експертиза от ФБР по случая с отравянето на Гебрев

Не се работи по версията за връзка с "Дунарит"

Кейт Рокуел - официален представител на СТО, потвърди пред Tamedia, че Егор Гордиенко е акредитиран към СТО като член на руската делегация и е трябвало да работи до края на 2020 г., но е напуснал мисията в 2018 г.

Той е напуснал Женева набързо - на следващия ден, след като Bellingcat публикува разследването си за отровителите на Скрипал. Веднага след това Гордиенко се е явил в централата на ГРУ.

7 руски агенти са били у нас за покушението срещу Гебрев

7 руски агенти са били у нас за покушението срещу Гебрев

Службите на Франция, Великобритания и Швейцария разкриха базата в Алпите…

Разследващите уточняват, че докато е бил в Женева той често се е срещал с Анатолий Чепига ("Боширов"), Александър Мишкин ("Петров") и Денис Сергеев.

Пресаташето на руската мисия към СТО заяви, че няма никаква информация за Гордиенко.