За пореден път българските власти, в т.ч. прокуратурата отказаха да проведат задълбочено разследване срещу опита за убийство на трима български граждани, т. нар. " българския Новичок".

Това се казва в изявление на "Емко", цитирано от БГНЕС, в което според тях, са отбелязани редица неистини, неточности и заблуждаващи твърдения, съдържащи се в съобщението на прокуратурата относно разследването на "българския Новичок" от 15.09.2020 г.

Прокуратурата за пореден път спря разследването срещу опита за убийство на трима български граждани, което те обжалват.

Българските власти отказаха да разследват задълбочено и за опитите разследването да бъде отклонено по несъществуващи, или открито неверни следи.

Не е вярно твърдението на прокуратурата, че към момента са проведени всички възможни действия по разследването. Ключови въпроси все още остават без отговор и по тях умишлено не се работи, заявяват от "Емко".

Прокуратурата опроверга да е приключвала разследването на отравянето на Гебрев

Прокуратурата опроверга да е приключвала разследването на отравянето на Гебрев

ОЗХО не смята, че е нужен повторен анализ

По въпроса за използваното отровно вещество. Това е ключов въпрос, по който българските власти правят всичко възможно да прикриват, или замитат сходствата със случая "Скрипал", а сега и случая "Навални". Прокуратурата, която доскоро официално тръбеше, че 3-мата са отровени с "пестициди" и "със салата от рукола" открито заблуждава, че резултатите от анализите на родното МВР били потвърдени от финландската лаборатория "Верифин". Това категорично не е вярно. Първо, "Верифин" никога не е оценявала и сравнявала анализите на българското МВР. Второ, припомняме, че според официалния доклад на "Верифин" за българските проби от 2015 г. в изследванията се констатират 2 фосфоро-органични съединения (базата на Новичок), едно от които тогава лабораторията не познава. Или по-точно, за него на стр. 20 от доклада изрично пише, че "не бе възможно да се идентифицира", поясняват от "Емко".

Те подчертават, че нашите официални власти в продължение на повече от година и половина правят всичко възможно да откажат техническото съдействие на Организацията за забрана на химическото оръжие (ОЗХО) за разкриване на състава и произхода на отровата. Както бе установено от международни разследващи екипи, официално българско искане никога не е било отправяно към ОЗХО, вероятно от страх да не се интернационализира въпроса, както се стана със случаите "Скрипал" и Навални", посочват още от "Емко". 

Те заявяват категорично, че твърдението на прокуратурата за "писмен отговор от ОЗХО, в който се посочва, че повторен анализ на пробите, взети от тримата пострадали не е необходим и това би създало прецедент в практиката им" е откровена лъжа. Никога ОЗХО не е създавала, или изпращала такъв документ, което лесно може да бъде проверено от медиите. Приписването на несъществуваща вина на ОЗХО вероятно няма да остане без последствия.

Гебрев: България да сезира ЕС и НАТО за покушението с „новичок” на българска територия

Гебрев: България да сезира ЕС и НАТО за покушението с „новичок” на българска територия

Да бъде поискано техническо съдействие от ОЗХО...

По въпроса за извършителите на престъплението. По необясними причини прокуратурата ограничава разследването само до 3-ма руски граждани, срещу които и повдига обвинения. От разследвания на международни екипи и от други източници е добре известно, че на територията на България е установена причастност към случая на общо поне 8 руски граждани, с техните имена и други подробности. Въпросът защо не се прави нищо по изясняването на останалите поне 5 продължава да стои открит, добавят от "Емко".

Фрапиращ е отказът на прокуратурата да се обърне към компетентните власти на Руската федерация за изясняване на самоличността и на други факти и обстоятелства около заподозрените за терористичния акт руски граждани. По неофициална информация от руска страна, въпреки съществуващите споразумения, българските им колеги никога не са се обръщали към тях с въпроси и искания за разяснения. С тези свои действия българската прокуратура, освен че препятства изясняването на обективната истина, създава възможности за спекулации и подхранване на недоверие между България и Русия, изтъкват още от "Емко". 

Ръководството на прокуратурата твърди, че мотив за спиране на разследването е "правен регламент, забраняващ екстрадирането на руски граждани...". Твърдението на висшия правоохранителен орган в България, че правен регламент на друга държава може да пречи на прилагането на българските закони било симптоматично и не се нуждаело от коментар. В тази връзка от "Емко" припомнят, че отсъствието на обвиняемите за атентата в Сарафово не попречи делото да стигне до съдебна фаза.

Германия не е питала прокуратурата за Гебрев

Германия не е питала прокуратурата за Гебрев

Иван Гешев готов да съдейства

Прокуратурата категорично отказва да разследва възможни съучастници, или мотиви с български произход, свързани и с паралелни събития в България. Нещо повече, има основания да се счита, че зад забраната даже да се говори за ролята и мястото на офшорката "Виафот", както и за т.нар. "Азербайджанска афера" стоят интереси, които хвърлят и сянка на съмнения за връзки на прокурори и съдии с подземния свят, за корупционни схеми и престъпления, които надхвърлят границите на България, заявяват от "Емко". 

Особено внимание те обръщат на твърдението на прокуратурата, че срещу Гебрев "е имало други 4 опита за покушение". По думите им това било грозна фалшификация.

Разполагаме с документи от авторите и разпространителите на тази фалшификация, чиито следи минават и през прокуратурата и които ще станат публично достояние, когато това се наложи, поясняват от компанията. 

Ако прокуратурата наистина е имала информация за други опити за покушение, проверена ли е тя за достоверност и защо не са били уведомени застрашените лица? И не говори ли това за нещо по-страшно, за възможно укриване на информация, с което би бил застрашен нечий живот, питат от "Емко". 

Според тях опитите на прокуратурата всячески да препятства разследването на терористичния акт срещу трима български граждани, известен като "българския Новичок", да го спира, да го отклонява във фалшиви посоки не са случайни. Те били продължение на политиката на висшите български власти да угодничат на чужди интереси и на подземния свят. Те били продължение на политиката, която открои България като единствената страна, отказала да прояви солидарност с Великобритания и останалите ни съюзници през 2018 г. след случая "Скрипал".

Българските власти останали единствените, които не поискали солидарност от своите съюзници, когато на наша територия бе извършен въпросният терористичен акт. Отново се потвърждавало, че за българските власти страхът, мълчанието и снишаването пред чужди господари взимал връх над опазването на живота и здравето на българските граждани.

В тази връзка от "Емко" отново призовават правителството и прокуратурата да се отърсят от страха и да поставят въпроса за "българския Новичок" както подобава и да поискат от нашите съюзници и партньори в ЕС и НАТО пълно съдействие за неговото истинско разследване и довеждане до справедливи присъди. 

Припомняме, за случая с отравянето на бизнесмена Емилиян Гебрев стана известно в началото на 2019 година, въпреки че самият инцидент се е случил далеч преди това - май 2015 г.

За разследване беше обявено едва през февруари месец 2019 г. след среща на премиера Бойко Борисов и посланика на Великобритания у нас Ема Хопкинс и то след като стана известен случая с отравянето на Скрипал и дъщеря му.

Към момента има повдигнати задочно обвинения за отравянето на Емилиян Гебрев спрямо трима руски граждани: Сергей Викторович Павлов Сергей Вячеславович Федотов и Георги Горшков. Те са пуснати в системата за международно издирване, но е предварително ясно, че няма да бъдат предадени на българските власти, тъй като законодателството на Русия го забранява. Прокуратурата нееднократно оповестява данни по разследването, включително разпространи и видеозаписи от хотела, ползван от обвиняемите.

В началото на тази година бе съобщено, че прокуратурата разполага с данни за още четири опита за покушение - всички предхождащи разследването, което се води от Софийска градска прокуратурата.