Разследването за отравянето на Емилиян Гебрев, сина му Христо Гебрев и Валнетин Тахчиев не е прекратявано и действията продължават. Това се разбира от прессъобщение на Софийска градска прокуратурата, която дава и нови подробности по случая.

Припомняме, че за отравянето на бизнесмена бяха повдигнати обвинения на трима руснаци Георги Горшков (Georgi Gorshkov), роден през 1977 г., Сергей Павлов (Sergey Pavlov), роден през 1982 г., и Сергей Федотов (Sergey Fedotov), роден през 1973 г.

Съществува обаче пречка тези граждани да бъдат предадени на българските власти, тъй като според законодателството на Русия е забранено да се екстрадират руски граждани от територията на Руската федерация в друга държава.

Гебрев: България да сезира ЕС и НАТО за покушението с „новичок” на българска територия

Гебрев: България да сезира ЕС и НАТО за покушението с „новичок” на българска територия

Да бъде поискано техническо съдействие от ОЗХО...

Иначе и тримата руски граждани са обявени за международно издирване по линия на Интерпол с червена бюлетина, като информацията там е допълнена, включително и данни за другите самоличности, които обвиняемите използват - за Георги Горшков - Egor Gordienko; за Сергей Павлов - Sergey Lyutenko; за Сергей Федотов - Denis Sergeev. Издадени са и Европейски заповеди за арест и молби за международно издирване с цел арест и екстрадиция. Допълва се и информацията, подадена към Шенгенската информационна система и МОКП-Интерпол.

Установено е, че тримата са дошли у нас с три различни полета на 15.02.2015 г. и до този момент са огледани хотелските стаи, ползвани от обвиняемите. Разпитани са управители и служители на хотелите. Извършен е оглед и на тристайно жилище в София, за което има данни, че е ползвано от Горшков и Федотов. Извършени са огледи на паркинга, в който са налице доказателства, че е извършено престъпното деяние. Припомняме, че бяха разпространени и видеозаписи и снимки от въпросния паркинг.

Установени са и автомобилите, които обвиняемите са ползвали под наем при своето пребиване в страната.

Прокуратурата премълчава информация по случая "Гебрев", убеден Бойко Ноев

Прокуратурата премълчава информация по случая "Гебрев", убеден Бойко Ноев

Човекът на Кремъл в България бил Борисов

Прокуратурата е проверила и възможно участие и на други лица, включително и от други народности, но такива не са установени.

В същото време са налице още четири други опита за покушение срещу Емилиян Гебрев, всичките предхождащи конкретното разследване. Два от тези опити са извършени извън територията на България, но Гебрев не е заявявал тяхното извършване.

Германия не е питала прокуратурата за Гебрев

Германия не е питала прокуратурата за Гебрев

Иван Гешев готов да съдейства

От прокуратурата уверяват, че се намират във връзка с чуждестранни партньори по случая и отричат твърденията на Емилиян Гебрев, че не е осъществен контакт с Организацията за забрана на химическо оръжие. Напротив, ОЗХО е дала отговор, че не смята за необходим повторен анализ на пробите, взети от тримата пострадали. А финландската лаборатория "Верифин", където вече е изготвена експертизата, е сертифицирана от самата ОЗХО. Експертното заключение на "Верифин" пределно ясно дава информация за вида вещество, с което е извършен опитът за убийство.

От НИКК-МВР е установено, че субстанцията, използвана за деянието, е ФОСФОРО-ОРГАНИЧНО СЪЕДИНЕНИЕ-ХЛОР ПИРИФОС. Този извод е потвърден и от директора на Финландски институт за проверка на конвенцията на химическите оръжия "Верифин" към Хелзинкски университет, а именно, че се касае отново за ФОСФОРО-ОРГАНИЧНО СЪЕДИНЕНИЕ - диетил фосфонат /депа/, като двете вещества са производни, посочват от прокуратурата.

По досъдебното производство са назначени 15 медико-биологични експертизи на различни проби от пострадалите лица и от вещи, с които същите са имали допир, за установяване на субстанцията, послужила за отравянето. Към момента на територията на страната са проведени всички възможни действия по разследването.

От прокуратурата уверяват, че са положили изключителни усилия за събиране и проверка на доказателствата, като са изпратени до различни държави искания за международна правна помощ. Отговорите им се очакват, като част от тях са свързани и с установяване местонахождението на привлечените към наказателна отговорност лица.

Случаят с Гебрев поражда въпроси към българските служби

Случаят с Гебрев поражда въпроси към българските служби

Ивайло Калфин и Александър Йорданов ги задават

Единствената съществуваща правна възможност за спиране на производство е на основание чл. 199, ал. 1 и чл. 244, ал. 1, т. 1 от НПК, чл.25 ал.1 т.2 и ал.2 от НПК.