Случаят с отравянето на Емилиян Гебрев е подценен от страна на българските власти. Това признание прави Цветан Цветанов в интервю за БГНЕС. В Чехия се наблюдава едно обективно разследване, което не е подценило нито една от версиите още в началния етап.

"Надявам се, че все пак сега са събрани достатъчно доказателства и вече има някакво раздвижване", заявява Цветан Цветанов

Ако са изяснени абсолютно всички факти и обстоятелства около едно такова отравяне, сега, когато вече излиза поетапно някакви информации, може действително да се направи обективно и цялостно разследване, макар и няколко години по-късно, и да стане ясно на цялата демократична общност, че Русия има отношение към този случай. "Убеден съм, че разследването на чешките власти и информацията, която те ще споделят с партньорските служби, ще даде отговори на много въпроси, които в момента си задаваме", заявява Цветанов.

Според Цветанов трябва да се погледне внимателно и у нас 2014 г., когато имаше 4 експлозии на територията на военнопромишлени комплекси. "Това означава, че действително ние сме под постоянен натиск от страна на Русия, но също така и българското правителство досега обслужваше руските интереси."

Цветан Цветанов припомня, че на призива му за изгонване на руски дипломати и да бъдем тогава солидарни с Великобритания след атентата "Скрипал", не само че не е бил подкрепен с действия, а признава, че е бил смъмрен от страна на Борисов и руския посланик. Според него дори и тогава Бойко Борисов не е боравел с цялата информация от нашите евроатлантически партньори, за да може действително българското правителство да взема адекватна позиция и респективно МВнР... "Но дори една Унгария тогава, която е свързана с руски и китайски интереси, изгони руски дипломати. България беше пасивна."

България е под постоянен натиск от страна на Русия, българското правителство досега обслужваше руските интереси, коментира още лидерът на "Републиканци за България". 

Цветанов поставя актуалния проблем, че фокусирани във вътрешнополитическата криза у нас, българската политика няма позиция по важни стратегически проблеми, които засягат сигурността и бъдещето на страната. Готвената ревизия на управлението в последните десет години може да блокира допълнително управлението на държавата и ще противопостави институциите, казва с тревога Цветанов. Според него трябва да се направи ревизия по една, две до три теми, като например газопровода "Турски поток", който е част от важността да се противопоставим на руската хибридна заплаха. Защото ако газопроводът "Турски поток" струва 3 млрд. лв. на българския данъкоплатец, рискът е само за България, но той увеличава и влиянието на Русия. Този тръбопровод стана прекалено бързо, носи огромен риск за фискалната политика на държавата заради изтеглените заеми от "Булгартрансгаз" и не обслужва националния интерес.

Проблем е, че е в момента страната ни е в политическа криза. Държавата се намира в турбулентност и тя може би ще продължи няколко месеца. "За нас, Републиканци за България, актуализацията на бюджета е първа и неотложна задача, но и външната политика не трябва да остава на заден план, тъй като това носи риск за националната сигурност, настоя Цветанов.

"Хората в момента не се интересуват от външна политика, защото имаме много вътрешни проблеми. Това е изгодно за политиците, залагащи на популизма. България отсъства от големите политически решения, които могат да бъдат ключови за развитието й."

"Знаем каква беше реакцията на Румъния, на Прибалтийските републики, позицията на НАТО. Ние само в общи линии подкрепихме позицията на НАТО, но всъщност не се противопоставяме на това, което се случи и никой не говори по тази тема." И през годините назад винаги, когато България е трябвало да има някаква позиция, тя се е снишавала, една Румъния има винаги по-категорична позиция, дори и за случващото се в Украйна.

България трябваше да има по-ясна и категорична позиция, защото Черноморието е ключово за развитието на нашия регион. С поведението си Москва блокира всякакви черноморски инициативи. Може би трябва да се търси вариант за членството на Украйна в НАТО, за да стане част от стабилността в региона.