Решението на правителството да не се бърза по случая "Скрипал" и да не се гонят руски дипломати е правилно. Трябва да водим балансирана политика и да имаме открити канали за комуникация с Русия. Това коментира вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов в сутрешния блок на Нова телевизия.

"Кризи е имало, има и ще има и в бъдеще. Диалогът с Русия обаче трябва да продължи, иначе отиваме в друга ситуация, която няма да е изгодна за българските граждани", посочи той.

Бриго Аспарухов: Светът никога няма да научи истината за Скрипал

Бриго Аспарухов: Светът никога няма да научи истината за Скрипал

Шпионажът е най-силното оръжие в ръцете на една държава

По думите му, доказателствата, които в момента се представят за ролята на Русия в отравянето на Сергей Скрипал, не били категорично доказани.

"Ако има безспорни доказателства за вината на Русия, естествено е, че България може да промени своята позиция. И никой не може да ни се сърди, ако решим да екстрадираме руски дипломати при доказване вината на руската страна", допълни Каракачанов.

"Поведението на много български политици през последните 60-70 години е било такова. Натискат ни от Москва - клякаме. Натискат ни от Брюксел да затваряме реактори на нашата централа - и ние клякаме. В съзнанието на хората се е изградил този стереотип - българските политици взимат решение под някакъв натиск. В конкретния случай решението беше взето на базата на докладите, които изнесоха службите за сигурност и фактите, с които разполагахме", обясни министърът на отбраната.

Пълна подкрепа за Великобритания, но не гоним руски дипломати
Обновена

Пълна подкрепа за Великобритания, но не гоним руски дипломати

Посланик Бойко Коцев се връща на 8 април в Москва

"Аз нямам информация някои от моите колеги да е бил притискан от Москва или от Брюксел да взима едно или друго решение. Никой не е притискал никого. Нито Обединени патриоти са натискали правителството, нито правителството е искало да взима друго решение", категоричен беше той.

"Русия има своите интереси на Балканите и се опитва да ги отстоява. Включително като не харесва факта, че повечето от балканските страни или са членове на НАТО, или имат намерения да станат такива. Турция от своя страна се опитва да води своя политика и в Близкия Изток, и на Балканите. Русия като световен играч е съвсем естествено да се възползва от тази ситуация. Няма да позволим намеса в нашите вътрешни работи. Когато има конфликт между ЕС и Турция, е нормално да потърсим баланса, това е и правилната политика", убеден е вицепремиерът Каракачанов.