Светът никога няма да научи истината за отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия. Това заяви пред bTV бившият шеф на разузнаването и депутат от БСП Бриго Аспарухов във връзка със случая "Скрипал".

"Никога няма да бъде казана истината, защото каже ли се, всички отново ще загубят. Ако истината се окаже някаква съвсем простичка история, какво ще прави Европейският съюз - ще върне изгонените дипломати ли", запита Аспарухов и добави: "Шпионажът е вечен и ще бъде вечен. Това е най-силното оръжие в ръцете на една държава".

Пълна подкрепа за Великобритания, но не гоним руски дипломати
Обновена

Пълна подкрепа за Великобритания, но не гоним руски дипломати

Посланик Бойко Коцев се връща на 8 април в Москва

По думите на Аспарухов в България, "типично по нашенски", сме пренесли дебата в "русофоби-русофили", вместо да вземем предвид и да видим истинските факти.
"В крайна сметка - имаме две жертви - Скрипал и дъщеря му. Тези жертви станаха жертви на борба на политически интереси. Случаят стана повод всички страни да вземат позицията, която са искали да вземат", категоричен бе Аспарухов. Той коментира и статистика, според която от 1971 година насам Великобритания и Русия са изгонили общо около 300 дипломати. Предимството е за Великобритания.

Бившият разузнавач продължи с обобщаването: "Не се знае кой го е извършил. Не се знае кой го е поръчал. Но Русия е виновна... След изказването на Тереза Мей за Русия, външният министър Борис Джонсън каза - Русия е, и всички казаха - нямаме доказателства, но вярваме, че са Русия". Така било и в България - взимаме позиция спрямо това дали сме русофили или русофоби. "Трябва да се питаме кой има интерес от всичко това и според мен това е най-малко Русия и това е очевидно", каза още Аспарухов.

Макаров благодари за претеглената и конструктивна българска позиция

Макаров благодари за претеглената и конструктивна българска позиция

Изразява загриженост от безпрецедентния натиск, който Великобритания и САЩ оказват върху страните-членки на ЕС и НАТО

Социалистът коментира и че изтеглянето на дипломати не означава прекратяване на диалога между две страни. По думите му никоя страна не може да си позволи да спре диалога с Русия и няма основание да се твърди, че чрез България ЕС си оставял канал за диалог с Русия. "Звучи ми смешно. Винаги сме имали диалог с Русия. Коя държава не води диалог с Русия? - Няма такава."

"Русия винаги е настроена позитивно към Европа. Руснаците не искат под носа им да се случват лоши неща - например Крим - имаше преврат, те се възползваха. Не го одобрявам, но те изиграха правилен ход спрямо техните интереси. Сега веднага ще скочат някакви анализатори - русофил, зависимости с Москва...", тълкува още той.

Германия иска да възстанови доверието с Русия след конфликта около Скрипал

Германия иска да възстанови доверието с Русия след конфликта около Скрипал

След масираното експулсиране на дипломати и от двете страни

Аспарухов коментира и случая от преди 26 години, когато той също стана жертва на отравяне.
"Аз имах късмет да не играя ролята на Скрипал... Случи се в президентството, след работно време. Беше ми сервирано кафе, което не изпих, което всъщност ме спаси. Една глътка. Малко след това се почувствах зле. Откриха отровата, потвърди се отровата в 3 независими лаборатории, едната във Франция." Той разказа още, че въпросната отрова водела до блокиране на бъбреците и черния дроб, след което човекът умира от жълтеницата, хепатита, който развива. На въпрос дали е станало ясно кой е извършил или поръчал покушението върху него, той отговори, че така и не се е разбрало, както ставало в повечето такива случаи.