Германският външен министър Хайко Маас иска да възобнови диалога с Русия и постепенно да подобри отношенията след масираното експулсиране на дипломати заради нападението с нервнопаралитично вещество срещу бившия руски шпионин Сергей Скрипал в Англия, за което Великобритания обвинява Русия, съобщава "Ройтерс".

Русия настоя Великобритания да си прибере още над 50 дипломати

Русия настоя Великобритания да си прибере още над 50 дипломати

Иска паритет - колкото дипломати има в Лондон, толкова да са и британските в Москва

Консервативната германска канцлерка Ангела Меркел и Маас се присъединиха към САЩ и други европейски страни в подкрепата за Великобритания в острия конфликт заради атаката срещу Скрипал и дъщеря му Юлия на 4 март в град Солсбъри.

Маас, който е член на Социалдемократическата партия, която е разделена по въпроса колко твърда трябва да е позицията спрямо Москва, коментира пред в. "Билд ам зонтаг", че е било загубено много доверие през последните няколко години заради поведението на Русия.

"Същевременно имаме нужда от Русия като партньор за уреждането на регионални конфликти, за разоръжаването и като важен стълб на мултилатерализма", изтъква Маас.

"Затова ние сме отворени за диалог и се опитваме да възстановим малко по малко доверието, ако Русия е готова", допълва германският първи дипломат.

Москва експулсира европейски дипломати
Обновена

Москва експулсира европейски дипломати

Експулсирани са 59 дипломати

Той също така обаче е защитил решението за експулсиране на руски дипломати, за да се "покаже солидарност с Великобритания, но също и като сигнал за единство".

През изминалата седмица, като част от масовото експулсиране и от двете страни, Германия изгони четирима руски дипломати, а Москва отвърна реципрочно с изгонването на същия брой германски дипломати, което доведе до това да се говори за криза в отношенията между Русия и Запада.

Някои германски социалдемократи настояха "голямата коалиция" на тяхната партия с консерваторите на Меркел да гарантира, че няма да започне нова Студена война. Германски компании също изразиха тревога.

Пълна подкрепа за Великобритания, но не гоним руски дипломати
Обновена

Пълна подкрепа за Великобритания, но не гоним руски дипломати

Посланик Бойко Коцев се връща на 8 април в Москва

Германия разчита на Русия за приблизително една трета от използвания от нея газ, а преди западните страни да наложат санкции срещу Русия заради нейната роля в кризата в Украйна, най-голямата икономика в Европа изнасяше стоки за Русия на стойност 38 млрд. евро годишно.

Лондон обвинява Москва, че е отговорна за първото използване на бойно нервнопаралитично вещество на европейска територия от Втората световна война насам, а Германия неколкократно призова Москва да сътрудничи повече на разследванията.