Нови четири кандидатура за европейски прокурори е поискала от България Лаура Кьовеши, Европейски главен прокурор.

Писмото от Европрокуратурата и открита грама от Постоянното представителство на Република България в Европейския съюз е прието за сведение днес от Прокурорската колегия на ВСС.

С решение на Европейската прокуратура от 7 април 2021 г., са назначени Димитър Беличев - прокурор в Окръжна прокуратура - Пловдив, Бойко Калфин - прокурор в Окръжна прокуратура - Кюстендил и Светлана Шопова-Колева - прокурор в Софийска градска прокуратура, за европейски делегирани прокурори за период от 5 години с възможност за подновяване. Мандатът им започва от датата, посочена в договора за наемане на работа.

С решение на колегията на Европейската прокуратура също от 7 април, кандидатурите на четирима от излъчените са отхвърлени.

Излъчиха 10 кандидати за европрокурори

Излъчиха 10 кандидати за европрокурори

Трима от кандидатите, предпочетени от главния прокурор, не успяха да съберат доверието на колегията

Процедурата по оценка продължава за Божидара Ганева-Димова, прокурор в Софийска районна прокуратура, и Венцислав Фердинандов, прокурор в Специализираната прокуратура и Вероника Трифонова, прокурор в Софийска районна прокуратура.

Припомняме, че на 16 март Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет проведе онлайн работна среща с европейския главен прокурор Лаура Кьовеши във връзка с процедурата за избор на европейски делегирани прокурори от България.

Преди това с писмо от Европрокуратурата беше поискана допълнителна информация за 7 от излъчените номинации за прокурори.

Прокурорската колегия напоително отговори на Лаура Кьовеши

Прокурорската колегия напоително отговори на Лаура Кьовеши

Обясняват каква е структурата структурата на съдебната власт у нас и какъв е статутът на магистратите