Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет обсъди постъпилото писмо от Европейския главен прокурор - Лаура Кьовеши, с което тя изиска допълнителна информация за 7 от излъчените кандидати от Република България.

Отговорът по поставените въпроси е изпратен своевременно, съобщават от ВСС.

Комуникацията с Европейската прокуратура се осъществява чрез Министерството на правосъдието и Министерство на външните работи на Република България. Ако се налага да се направи нова процедура по подбор на европейски делегирани прокурори прокурорската колегия ще потвърди вота си.

Прокурорите във ВСС обмислят писмото на Кьовеши

Прокурорите във ВСС обмислят писмото на Кьовеши

Те уточняват, че в писмот се оценява високо навременното изпълнение на ангажиментите в процеса на подбор на прокурори

Колегията е изготвила десетки страници, в които отговаря на всички поставени от Кьовеши въпроси. В първата се акцентира върху досегашната работата на всеки от номинираните за европейски делегирани прокурори, а във втората се обяснява каква е нормативната база, която регламентира процедурата за подбор, както и каква е структурата на съдебната власт и какъв е статутът на магистратите у нас. На Европейската прокуратура ще бъде изпратено и становище от тримата следователи, одобрени от Прокурорската колегия за ЕДП. В него те заявяват, че предварителното определяне, че следователите не могат да бъдат европейски делегирани прокурори или много трудно биха изпълнявали задълженията, поставено в хода на една висяща процедура, е дискриминационно.

Следователите призовават Прокурорската колегия да не предоставя допълнителна информация за самите тях, защото са на мнение, че всички документи са били дадени при откриване на процедурата. Миналата седмица европейският главен прокурор Лаура Кьовеши поиска допълнителна информация за седем от десетте излъчени от страната ни европейски делегирани прокурори, избрани на 13 февруари от Прокурорската колегия.

Кьовеши иска още информация за 7 наши кандидати за европрокурори

Кьовеши иска още информация за 7 наши кандидати за европрокурори

Според европрокуратурата те са неподходящи за позицията

Това са Светлана Шопова-Колева, Божидара Ганева-Димова, Бойко Калфин, Вероника Трифонова, Бисерка Стоянова, Венцислав Фердинандов, Димитър Беличев, Мая Ковачева, Преслава Петкова и Христо Крачунов. За трима от тях - Светла Шопова, Димитър Беличев и Бойко Калфин, Кьовеши не е поискала още данни.

Припомняме, че с писмо от бюрото на европейския главен прокурор се иска допълнителна информация за 7 от 10-те излъчени кандидатури от прокурорската колегия, което е безпрецедентно.

Според европейските норми и дипломатически език подобно искане за уточняваща информация по-скоро попада в графа отхвърляне на кандидатите като непригодни.

На 4 март говорителят на главния прокурор Сийка Милева препрати въпросите за кандидат-европрокурорите към ВСС.