Бюрото за защита на свидетели не е преторианската гвардия на главния прокурор, нито НСО на съдебната власт. Това заяви пред Нова телевизия директорът на Бюрото за защита главен комисар Росен Тодоров.

Той посочи, че там, където е ситуирано в момента, то е една добре структурирана и работеща организация. Тодоров е категоричен, че мястото на Бюрото е в прокуратурата.

Той посочи, че правомощията на Бюрото са ясно разписани в закона - служителите му не извършват претърсване и изземване по време на акция, поради което идеята тези му функции да отпаднат, е несъстоятелна.

Относно акцията в Президентството от миналото лято Тодоров подчерта, че тя пак е по посочената функция по охрана и обезпечаване на разследването. В нито един момент не е имало противопоставяне между служителите на НСО и тези на Бюрото по защита, увери той и обясни, че по двама души на прокурорите, които са изпълнявали разпореждане на съда, е имало охрана за обезпечаване на техните действия в сградата на Президентството. Били са въоръжени, но това е било съгласувано с администрацията на президента.

От администрацията на държавния глава обаче отричат подобен въпрос да е бил обсъждан с тях.

Бюрото по защита се връща в Министерство на правосъдието

Бюрото по защита се връща в Министерство на правосъдието

Хаджигенов отстъпи да има отделна охрана за Гешев

Относно бюджета на спецзвеното Тодоров заяви, че 9 млн. лв. годишно стигат. Дали се харчат разумно обаче, щяла да каже Агенцията за държавна финансова инспекция, чиято проверка още не е приключила.

По негови думи защитените свидетели към този момент са 23-ма, като част от тях са в програмата заедно със семействата си.

"Ние ги защитаваме до отпадане на необходимостта. Това, че процесът завършва с присъда не означава, че опасността за тези лица отпада. Даже напротив, особено ако не завърши с осъдителна присъда и съответно лицата, срещу които свидетелстват, не попаднат в затвора", обясни директорът на спецзвеното.

По негови думи преместването на Бюрото в Министерството на правосъдието създава напрежение сред служителите.

В Министерството на правосъдието вече са готови с идеи как да контролират работата на Бюрото.

3000 автомобила обслужват държавната администрация, коли за милиони в Бюрото за защита

3000 автомобила обслужват държавната администрация, коли за милиони в Бюрото за защита

Само в НС автомобилите са над 100

Зам.-министърът на правосъдието Иван Демерджиев заяви, че генезисът на Бюрото е именно в Министерството на правосъдието - то е било част от Главна дирекция "Охрана" и ще се върне отново там, като ще бъде управлявано от структурите на дирекцията. Парите за издръжка също ще минат към Главна дирекция "Охрана".

Ако има напуснали служители, ще бъде проведен конкурс. Демерджиев увери, че ГДО има достатъчно служители има, за да попълни тези липси временно и да поеме отговорността по охрана на свидетели.

От ведомството са категорични, че Бюрото за защита ще продължи да бъде елитна охрана на свидетели, а не на една определена институция.