Около 3000 служебни автомобила и над 1000 шофьори пряко обслужват държавните чиновници. Това показва справка от 17 министерства, съобщават от "Демократична България".

Информацията е във връзка със запитване на депутата Ивайло Мирчев, изпратено до всички министерства за ползваните от тях служебни автомобили, включително за марки, модели, година, както и брой шофьори. Причината е, че само в Народното събрание автомобилите са над 100 при общо 240 депутати.

Справката не включва институции като общините, прокуратурата, съдилищата и други. По данни на ДБ само за обслужване на прокуратурата са купени 290 автомобила, а в Бюрото за защита на свидетели служебните автомобили са 37, като два от тях струват над 1 млн. лева.

Според Мирчев заедно с тях броят на автомобилите и шофьорите ще е поне двоен и по негови думи се равнява на "два армейски батальона". Депутатът заявява, че е шокиран от данните за броя служебни автомобили и шофьори в парламента и НСО.

От "Демократична България" поясняват, че са приели принципна позиция да използват само при изключителна необходимост служебни коли от Народното събрание.

Борис Бонев настоява столична община да прекрати поръчката си за лимузини

Борис Бонев настоява столична община да прекрати поръчката си за лимузини

Ключови звена на общината са недофинансирани, а заплатите на експертите - ниски