Народното събрание прие предложението на трите групи - ДБ, ИТН, ИБГНИ - Бюрото за защита на свидетели, което е към главния прокурор, да се върне в Министерство на правосъдието.

Промените бяха гласувани на първо четене чрез промени в Закона за защита на лица, застрашени във връзка с наказателното производство.

На вниманието на депутатите бяха поставени три сходни законопроекта, внесени от ИТН, "Демократична България" и ИБГНИ. От ИТН предлагат Бюрото по защита да е към министъра на правосъдието, а не към главния прокурор. От "Демократична България" предлагат Бюрото по защита да е специализиран отдел в Главна дирекция "Охрана" към Министерство на правосъдието.

В мотивите Николай Хаджигенов от ИБГНИ посочи, че прокуратурата лъже за работата на бюрото" и даде примери с конкретни членове на закона, посочващи дейността на бюрото.

Гешев не помни подробности около акцията в Президентството
Обновена

Гешев не помни подробности около акцията в Президентството

От закриване на Бюрото за защита на свидетели полза щяла да има само мафията

"Главният прокурор и прокуратурата лъжат при всяка възможност, с единствената цел да запазят стойността на диктатора. Под ръководството на прокуратурата Бюрото се превърна в паравоенна организация, не за целите на правосъдието и очевидно не защитава свидетели", каза той. Хаджигенов бе категоричен, че трябва да се върне бюрото - "там, където му е мястото".

"Ако главният прокурор бъде лишен от охрана, разбира се, му се дължи защита, не само като главен прокурор, а като български гражданин", добави депутатът от ИБГНИ.

Атанас Славов от ДБ изрази същото мнение. "Бюрото по защита трябва да бъде върнато там, където е неговото институционално място, там където беше 2013 г, когато правителството го даде на Цацаров.

До две седмици Гешев трябва да се отчете в НС за Бюрото по защита на свидетели

До две седмици Гешев трябва да се отчете в НС за Бюрото по защита на свидетели

ДБ с процедурата ще се опитат да тестват

Големият въпрос е дали в България може да допусне съобразно принципа на Конституцията да има институция в лицето на главния прокурор и прокуратурата, която да е безконтролна и безотчетна. Ние видяхме през изминалите години, когато главният прокурор благоволи да иде в парламента, да направи всичко възможно да даде информацията, но с твърденията си само показа, че бюрото е форма на репресивна власт и трябва да бъде върнато в изпълнителната власт, където да бъде на отчетност и публичност", обясни Славов.

Ако остане в главната прокуратура, колкото и материални придобивки да има, няма да изпълнява основната си функция - да гарантира, че свидетелите ще са в сигурност, когато прокурорът може във всеки един момент да те превърне в обвиняем, няма как - ще изпълняваш поръчките на прокуратурата, както се случва много често", добави той.

В края на юли Държавната финансова инспекция влезе на проверка в Бюрото, но повече информация не беше оповестена.

Бюрото за защита на свидетели e под ръководството на главния прокурор от 2014 г., като преди това бе към Министерство на правосъдието. През март месец тази година в Конституционния съд бе внесено искане на президента за тълкуване срещу разпоредби от текстовете в Закона за съдебната власт, с които структурата получи полицейски правомощия. Именно служители на Бюрото по защита влязоха в президентството, за да търсят документи във връзка с разследването срещу секретаря на президента Пламен Узунов една година преди това.