Главният прокурор Иван Гешев се появи изненадващо на Комисията по конституционни и правни въпроси в Народното събрание. В дневния ред на комисията има една-единствена точка - доклада на главния прокурор за прилагане на Закона за защита на свидетели в периода 1 януари 2020 г. - 30 юни 2021 г.

Главният прокурор говори пред журналисти преди началото на заседанието. "Получих обаждане около 9 ч. сутринта и поканата беше за комисията. В рамките на шегата се надявам, че следващия път няма да ме поканят половин час преди дебата в НС", каза той. Гешев каза, че темата била важна за българските граждани, прокуратурата, изпратил е свой заместник, но след обаждането се постарал да стигне до София, макар да бил на 300 км от града. "Уважавам НС, надявам се, че и НС уважава съдебната власт, това е елементарно уважение, надявам се следващия път да не ми се обадят преди обсъждането", каза той.

Българските граждани имат право да знаят фактите и фактологията, да си правят изводи и да преценяват, добави Гешев.

По темата главният прокурор коментира: "Становището на прокуратурата е, че е една ефикасна и ефективна структура и нейното унищожаване, каквито законодателни инициативи виждам в момента, ще доведе само до проблеми с борбата с престъпността и цената ще бъде платена от българското общество".

ДБ иска да чуе какво прави и Бюрото за охрана на свидетели

ДБ иска да чуе какво прави и Бюрото за охрана на свидетели

Внесено е искане за изслушване на Гешев в Народното събрание

По думите му полза ще имат само мафията и организираната престъпност. Ако тези идеи са резултат от предизборната обстановка, може да бъде обяснено и разбрано. Ако това се дължи на лично отношение на главния прокурор и прокуратурата, както изглежда, надявам се, че в крайна сметка ще надделее усещането за държавност, защото и в двата случая цената няма да е за прокуратурата, а за българските граждани. В държавата можем да унищожаваме структури, а после се чудим защо не се случват нещата, коментира Гешев.

Той каза, че е фалшива новина че Бюрото за защита на свидетели не пази хора. "Хубаво е да се чуе, което казва Стефан Цанев - за разлика от други народи нямаме чувство и думата "гостоприемство".

Какво ще последва - ще бъдат застрашени лица, които се защитават и са свидетели срещу мафията, също укриващия се в чужбина Божков, няма да се охраняват застрашени прокурори и следователи, каза прокурорът.

Даде дори пример за акция, в която са намерени и телефони на деца на магистрати.

Гешев отново се върна на Васил Божков, който е в Дубай: "Божков каза как главният прокурор трябва да стане фигурант и да му се отнемат правомощия - странно съвпадение, надявам се, че е случайно, с тези законодателни инициативи".

На въпрос той отговори, че по делото срещу Васил Божков се пази един свидетел. "Работата на бюрото по защита е специфична, класифицирана, недоразумението на група депутати - 32-а, начело с Христо Иванов, да се изготви този доклад, защото там пише, че няма нито един свидетел, има 20 за миналата година, за тази година - 16", добави още той.

ВСС: Правомощията на Гешев спрямо Бюрото по защита не са противоконституционни

ВСС: Правомощията на Гешев спрямо Бюрото по защита не са противоконституционни

Решението беше взето без дебат и участието на обвинител №1

Защо Гешев се появи този път, а на предната покана от Комисията за разследване на полицейското насилие отказа, главният прокурор се обоснова така: Предишния път, когато бях поканен, бях по чл. 24 от правилника на НС, той противоречи на Конституцията, днес съм на основание чл. 84, когато от прокуратурата се искат други доклади, според решение 6 на КС - аналитични обобщени доклади за дейността на прокуратурата, а докладът за бюрото е част от дейността й, но той се намира на сайта и е статистически обобщен, прокуратурата дължи на НС".

За мен категорично, ако се закрие това бюро, ще има проблеми със защитени свидетели, каза още веднъж Иван Гешев.

Най-важното в тази държава е актуализацията на бюджета, на второ място - главният прокурор в страната, както каза един депутат: "Ще ви махнем охраната и закриване на бюрото" - виждам политическа логика, която за съжаление не съвпада с обществения интерес", коментира още той.

След като службите са поръчали, нормално е и е мое задължение да осигуря охрана, добави в дебата в комисията Иван Гешев.

Най-важното след пенсиите е да се махне охраната на главния прокурор, вметна обаче той. Охранявани са трима магистрати, включително и аз по Бюрото по защита и това бюро е ключов фактор за тежки престъпления и организираната престъпност, категоричен бе той. Отново повтори, че е най-ефективната и ефикасна защита и ако се унищожи, цената ще платят българските граждани, свидетели срещу мафията и български магистрати.

Председателят на комисията Андрей Михайлов ИТН поиска бюджета на Бюрото. Гешев го цитира в проценти, от което нищо не се разбра, но подчерта, че контролът му се осъществява от ВСС. "Променете, направете го към МП, това, което ще се случи, е край на една работеща институция, това е в правомощията на НС и българската прокуратура ще изпълни всяко законодателно решение. Освен тази дейност трябва да ви е ясно, че охраната на магистратите и лица, които са свидетели срещу мафията, не може да бъде статистически предвидена. Това не е магазин, в който да предвидиш артикули", обясни главният прокурор.

Атанас Славов от ДБ поиска да бъде изискано какъв е бюджетът на Бюрото.

Бюджетът на съдебната власт минава през парламента и с оглед на бъдещата процедура по актуализация на бюджета е редно да имаме информация, обоснова се той, подчертавайки, че не счита, че е класифицирана информация. Тогава Иван Гешев съобщи, че за 2020 г. бюджетът на Бюрото по защита е 7.184 млн.лв. Поясни също, че Съветът за защита се събира два пъти, а мнението му е, че е малко, че събеседванията са формални, трябва да мине към бюрото към защита, но това е законодателно решение.

Никой не ме е карал да ставам главен прокурор насила, дали ще ме охраняват, добре това е решение на НС, направете така, че това да е първата държавата, в която да не се охранява главен прокурор, коментира още Гешев.

По време на комисията се появиха двама депутати от ИТН Тошко Йорданов и Станислав Балабанов, които не са нейни членове.

Йорданов поиска думата: "Думите щяха да имат стойност, ако вие не го предлагахте избирателно, няма разследване за кюлчета, Матахари, просто прилагате избирателно закона за едни и си затваряте очите за други".

Иван Гешев обаче отговори, че не главният прокурор разследва България. След министъра в кабинета на премиера Бойко Борисов - Христо Иванов, и закона за съдебната власт, главният прокурор е административен говорител, той няма контрол, в прокуратурата работят прокурори, които вземат собствени решения, каза той.

Тошко Йорданов си тръгна, но на излизане получи реплика от депутата от ДПС Цветан Енчев, че точно тяхната партия ще връща демокрацията.

Николай Хаджигенов от ИБГНИ контрира, че всички са подчинени на главния прокурор според Конституцията. Той добави, че второ изслушване на главния прокурор е "шоу на главния прокурор".

"Краставицата има 98% вода, обяснява всеки път или има собствен прочит на закона, защото той многократно твърди, че прокурорите били свободни... или главният прокурор си позволява да лъже", каза той.

Относно Бюрото за защита на свидетели Хаджигенов коментира, че бюджет от 7 млн.лв. е или "вид смокиново листо, което охранява трима магистрати", или опит да се прикрие, че има налице паравоенна структура, която харчи огромна сума от парите на данъкоплатците. Гешев го призова да се самообразова и дори спомена практика в САЩ, според която адвокати не можели да са депутати и не бил приет закон за лобизма.

Хаджигенов поиска да бъде отнета думата на главния прокурор.

Въпрос на депутата от БСП Крум Зарков бе за акциите на Бюрото по защита. Гешев потвърди, че една от операциите на Бюрото е тази в президентството при акциите срещу съветниците Пламен Узунов и Илия Милушев, но си призна грешка.

"Моята голяма професионална грешка, откакто съм главен прокурор, е, че когато има определена медийна реакция срещу определени прокуратури или прокурори, административният ръководител или висш административен ръководител да излезе и да обясни каква е ситуацията. Аз може би сгреших, че прокуратурата не обясни подробно ситуацията. Получи се мисълта на Марк Твен, че докато истината си върже обувките, лъжата обикаля целия свят", каза Иван Гешев.

Той обаче уточни, че не си спомня добре подробностите около влизането на прокуратурата в Президентството на 9 юли 2020 г., но Бюрото по защита било пуснато там след 15 минути разговори с главния секретар.

Главният прокурор уточни, че няма право да ги знае, но каза, че би се радвал да види видеозаписите.