"Демократична България" е внесла предложение за изслушване на главния прокурор Иван Гешев в Народното събрание за дейността на бюрото за защита на свидетели.

От изслушването на служебните министри на правосъдието Янаки Стоилов и вътрешните работи Бойко Рашков преди седмица стана, че през 2020 г. бюрото не е осъществявало нищо по основната си функция по закон - защита на свидетели. Това е особено тревожно на фона на шумно оповестените акции на прокуратурата срещу най-тежката престъпност.

АДФИ влезе в Бюрото по защита към главния прокурор

АДФИ влезе в Бюрото по защита към главния прокурор

Проверяват се документи за разходи по дейността на бюрото

Освен това от "Демократична България" посочват, че през последните години бюджетът на Бюрото е увеличаван многократно и българските граждани трябва да знаят за какво се харчат парите им. По данни, изнесени от вътрешния министър Бойко Рашков наскоро, бюджетът на бюрото към главния прокурор е достигнал 9 милиона лева на година.

Вдигат заплатите на служителите в Бюрото по защита при главния прокурор

Вдигат заплатите на служителите в Бюрото по защита при главния прокурор

Считано от 1 януари 2021 г.

На 20 юли е било проведено заседание на Съвета по защита на застрашени лица, на което е бил разгледан отчет от главния прокурор за изпълнение на специалната защита към 30 юни. Тогава е взето решение да се предложи на Народното събрание да изслуша доклад на Гешев за прилагане на Закона за защита на лица.

Два дни по-късно стана публично известна информацията, че Държавната финансова инспекция е започнала финансова проверка на разходите на Бюрото за защита на свидетели.

Припомняме, конституционните съдии бяха сезирани от президента Румен Радев, според когото текстовете в Закона за съдебната власт, с които структурата получи полицейски правомощия, са противоконституционни.

Бюрото e под ръководството на главния прокурор от 2014 г., а искането на президента срещу разпоредбите, с които това се случи, беше внесено през март тази година - по-малко от година, след като служители на Бюрото по защита влязоха в президентството, за да търсят документи във връзка с разследването срещу секретаря на президента Пламен Узунов.

Пленумът на Висшия съдебен съвет излезе с позиция вече, че правомощията на главния прокурор по отношение на Бюрото по защита на свидетели и магистрати и възложените му полицейски функции не противоречат на Конституцията.