Намиращият се в Дубай бивш хазартен бос и колекционер Васил Божков се бе категоричен, че ще се върне в България след изборите в неделя, 11 юли. Това заяви той на въпрос на News.bg по време на онлайн брифинг пред медиите, който се състоя в сградата на "Нове холдинг" на столичната улица Московска.

Божков изрази увереност също така, че партията му "Българско лято" ще влезе в следващия парламент. Отговори и за парите, с които се спонсорира щедрата кампания - били лично негови.

Основна тема на онлайн пресконференцията обаче бе друга. По думите на Божков, който бе собственик на една от най-големите колекции на антични предмети в Европа, прокуратурата е продала една от иззетите в началото на миналата година антики. Става дума за бронзова хидрия - античен гръцки бронзов съд, наподобяващ амфора, датиращ от преди около 2400 години.

Близо 6000 достигна броя на иззетите антики от офисите на Божков

Близо 6000 достигна броя на иззетите антики от офисите на Божков

Днес са иззети още 175 броя

Въпросният предмет бил предложен на Божков от европейски търговец, който впоследствие сам донесъл предмета на българска територия. "Това е безценен предмет", отсече колекционерът, като отказа да назове цената, на която е закупил въпросната бронзова хидрия. Уточни обаче, че я е купил от "черния пазар".

"Този артефакт ми бе иззет и в момента даже не знам как стои пред вас. Това показва как се държат с културното наследство на България", каза бизнесменът.

Фактическият лидер на "Българско лято" е категоричен, че не се страхува от действията на прокуратурата след днешния си брифинг. "Да заповядат, но да изземат предмета, спазвайки нормите", каза иронично Божков.

Изземват в чували още антики от офисите на Васил Божков
Обновена

Изземват в чували още антики от офисите на Васил Божков

Предстои да бъде назначена археологическа експертиза

На въпрос на News.bg как може да докаже оригиналността на предмета, който бе изложен, Божков, чрез неговия пресцентър, показаха редица снимки от научни каталози, сертификат на Министерството на културата, както и фотографии от изложби, на които бронзовата хидра е била. "Няма еднакъв досущ предмет", категоричен е Божков.

Бившият хазартен бос е категоричен също така, че санкциите от САЩ по закона "Магнитски" по никакъв начин не са се отразили върху него. "Всичко и преди ми бе блокирано от НАП, КПКОНПИ и прокуратурата".

Божков, който е също така е бившият собственик на софийския "Левски", коментира темата с клуба, намиращ се към момента на ръба на финансов колапс. "Никога няма да си искам парите от Левски", отсече той. Впрочем именно Божков е основният кредитор на "Левски", който в момента има милионни дългове.