На съвместно заседание на бюджетна, здравна и социална комисии в Народното събрание бяха представени основните параметри на предложението за актуализация на бюджета на служебния кабинет. Министърът на финансите Асен Василев, министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров и този на труда и социалната политика Гълъб Донев дадоха яснота за нужните нови харчове в държавния бюджет, бюджетът на Здравната каса и този на Държавното обществено осигуряване.

При предвидени за ковид и социални мерки, и избори общо 1,196 млрд. лв. за цялата година, само до края на юли са похарчени с цели 1,94 млрд. повече или общо 2,39 млрд. лв., отчете Асен Василев. Същевременно обаче растат и приходите - заради инфлацията и по-голямата събираемост в хазната са постъпили допълнителни 1,333 млрд. лв.

"Това не е актуализация на целия държавен бюджет. Не пипаме бюджетите на ведомства, това са целеви средства, с които да посрещнем кризата. Те са ясно разписани, с ясно описание на сумите и биха позволили нормалното функциониране на държавата до края на годината", аргументира искането за актуализация финансист номер едно.

Общо до края на годината се очаква във фиска да влязат милиард и шестотин милиона допълнителни приходи. И то при консервативна прогноза, предвиждащи два тежки ковид месеца, съпроводени със строги мерки, което може да не е факт, съответно приходите да надминат с немалко тази сума, отчете още Василев.

За да бъдат реализирани тези приходи обаче трябва да бъде приета актуализацията, подчерта министърът. Предвидено е да бъдат отпуснати 575 милиона за социални разходи - 50-те лева за пенсионерите, помощи за отопление, надбавки по закона за личната помощ, помощи за пенсионери под линията на бедност и за родители на деца под 14 години. Бизнесът пък ще получи 430 милиона, най-вече по мярката 60/40, за здраве ще отидат допълнителни 355 милиона, а за нови избори 133 милиона лева. От актуализацията зависи повишението на доходите на над 2 милиона пенсионери с най-малко 12.3%, както и възможността за адекватно посрещане на нова ковид криза, подчертаха представителите на служебното правителство.

Актуализация на бюджета можело да има до 3 седмици
Обновена

Актуализация на бюджета можело да има до 3 седмици

Комисията вече прие вътрешните си правила за работа