Между 2 и 3 седмици ще отнеме актуализацията на бюджета, прогнозира председателят на Комисията по бюджет и финанси Любомир Каримански на днешното ѝ първо извънредно заседание, съобщи БГНЕС.

Комисията вече прие вътрешните си правила за работа, а на редовното заседание в четвъртък депутатите ще започнат обсъждането по същество на промените в държавния бюджет, бюджета на ДОО и този на НЗОК, които предлага служебният кабинет. Трите законопроекта вече са в деловодството на парламента.

Той призова депутатите да загърбят всякакви политически аргументи и желания, и повече да се придържат към експертизата на хората от финансите и икономиката.

"Важно е да покажем, че тази комисия може да работи експертно и професионално. Да концентрираме усилията си в оставащите заседания да направим всичко възможно бюджетът да бъде разгледан достатъчно детайлно. Да видим какви промени ни предлага правителството и доколко те могат да бъдат аргументирани", обърна се още председателят към депутатите от комисията, поясни той.

По-късно в студиото на bTV Каримански заяви, че на утрешната редовно заседание са поканени представителите на няколко министерства, за да може да бъде обсъдена ситуацията с бюджета. По думите му липсват детайли, които трябва да бъдат изясни.

Ние имаме агрегирани данни на бюджета, но те не са аналитични. Искам да видя аналитичната информация, обясни той. Не трябва да залагаме социални бомби до 2023 г.

"430 млн. лв. са предвидени бизнеса, но не знаем как ще бъдат изхарчени - за кой бизнеса, какви са мерките. Крайно време е и да започнем да виждаме резултата от мерките, ефекта върху икономиката", каза още той.

Мисля, че бюджетът трябва да бъде актуализиран. Каримански поясни, че ако има актуализация на бюджета за тази година, тя ще е за последното тримесечие. Бюджета може да се направи и от сливащото правителство. Проблемът е, че страната ни има сериозна финансова дупка. По думите му в проекта, внесен от служебното правителство, липсва аналитичната час

Нужна е актуализация на бюджета за подпомагане на бизнеса, според ССИ

Нужна е актуализация на бюджета за подпомагане на бизнеса, според ССИ

Ако не се осъществи това ще доведе до увеличаване на безработицата

Вчера синдикатите от КНСБ и КТ "Подкрепа" се обрърнаха с апел към всички парламентарно представени политически партии да разгледат актуализацията на бюджета за годината, подготвен от служебното правителството.

С подобен призив към депутатите се обърнаха и от Асоциацията на индустриалния капитал в България, а само преди ден това бе и тема на свикания от държавния глава Румен Радев Консултативен съвет по национална сигурност.

Днес президентът Румен Радев настоя за пореден път да бъде приета актуализацията на бюджета.

А от ДПС изказа противоположна теза от тази на президента. Депутатът Рамадан Аталай заяви , че няма нужда от спешна актуализация на бюджета.