От "Демократична България" поискаха в двуседмичен срок от главния прокурор Иван Гешев да предостави доклад по прилагането на Закона за защита на лица, застрашени във връзка с наказателно производство за периода 1 януари 2020 до 30 юни 2021 г. Става въпрос за работата на т.нар. Бюро за защита на свидетели, което се намира под разпореждането на главния прокурор.

Народните представители първоначално не събраха кворум за първото гласуването и се наложи да бъде направена поименна проверка, по време на която все пак кворум се събра. След това депутатите приеха предложението със гласа 143 "за", 0 "против" и 3-ма "въздържали се".

Атанас Славов изтъкна, че главният прокурор може да контролира всеки, а никой не може да контролира главния прокурор. ДБ с процедурата ще се опитат да тестват докъде могат да наложат отчетност на обвинител номер едно. Ние трябва да се превърнем в правова държава и това може да стане, когато въведем отчетност на главния прокурор, посочи Славов.

"Господин Гешев да не се притеснява, Националното бюро по контрол на СРС-та ще продължи да го обслужва, само че в друго качество", заяви съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов от трибуната на Народното събрание.

ДБ иска да чуе какво прави и Бюрото за охрана на свидетели

ДБ иска да чуе какво прави и Бюрото за охрана на свидетели

Внесено е искане за изслушване на Гешев в Народното събрание

Припомняме, по данни, изнесени от вътрешния министър Бойко Рашков наскоро, бюджетът на бюрото към главния прокурор е достигнал 9 милиона лева на година. В края на миналия месец Държавната финансова инспекция влезе на проверка в Бюрото, но повече информация не беше оповестена.

Бюрото за защита на свидетели e под ръководството на главния прокурор от 2014 г., като преди това бе към Министерство на правосъдието. През март месец тази година в Конституционния съд бе внесено искане на президента за тълкуване срещу разпоредби от текстовете в Закона за съдебната власт, с които структурата получи полицейски правомощия. Именно служители на Бюрото по защита влязоха в президентството, за да търсят документи във връзка с разследването срещу секретаря на президента Пламен Узунов една година преди това.

Пленумът на Висшия съдебен съвет излезе вече с позиция, че правомощията на главния прокурор по отношение на Бюрото по защита на свидетели и магистрати и възложените му полицейски функции не противоречат на Конституцията.