Парламентарната правна комисия се събра в пореден опит да разгледа законопроекта на "Демократична България" за закриване на спецсъдилищата. Миналата седмица заседанието се провали заради липсата на кворум, за което се чуха и обвинения към БСП, заради липсата на депутатите социалисти. Те бяха извинени от Корнелия Нинова с "лични причини".

Освен на първо четене на промените в Закона за съдебната власт, комисията трябва да разгледа на второ четене и прехвърлянето на Бюрото по защита от ръководството на главния прокурор Иван Гешев към Министерството на правосъдието.

Иван Гешев очаква реакции от Европа, ако се закрие спецправосъдието

Иван Гешев очаква реакции от Европа, ако се закрие спецправосъдието

И бум на престъпността, подобно на 90-те години

Заседанието започна с процедурни спорове - предимно от страна на представителите на ГЕРБ. Юридическото острие на ГЕРБ Анна Александрова закъсня за заседанието, но намери за нужно да настоява за включване на още една точка в дневния ред - разглеждане на законопроекта на ГЕРБ за промяна в Изборния кодекс. Като аргумент това да стане Александрова посочи, че са предстоящите ни поредни предсрочни избори и защитата на правото на гражданите да упражнят своя глас. Предложението не бе прието, а контрааргумент бе, че не са минали и задължителните вече срокове и обществено обсъждане.

След като това не мина, то тогава бе предложено да отпадне точката за спецсъдилищата, защото не е постъпило становище на Висшия съдебен съвет по този законопроект. И този опит за блокиране на работата на комисията не мина и депутатите започнаха приемането на текстовете за второ четене на проекта за изменение и допълнение на Закона за защита на лица, застрашени във връзка с наказателно производство.

Съпротивата обаче на представителите на ГЕРБ продължи с резки и почти истерични включвания на Анна Александрова, която правеше забележки на председателя на комисията да изчита всички предложения и редакции, включително и тези, които не са подкрепени и не се подкрепят. Включително и направи забележка, че на заседанието на комисията има и външни лица, които не са членове на органа.

На заседанието дойдоха и съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов, депутатите от ИБГНИ Мая Манолова, Арман Бабикян и Николай Хаджигенов.

Заради тона и задъханата позиция на Анна Александрова, далеч след началото на заседанието, Радостин Василев, ИТН, я попита дали не трябва да се обади на тел. 112, за да се намесят службите за успокояване на обстановката.

Председателят на Народното събрание Ива Митева, която е и член на комисията, се наложи отново да обясни процедурите, за да спре пламенните включвания на Александрова.

Правната комисия отлага за утре заседанието си за спецсъда

Правната комисия отлага за утре заседанието си за спецсъда

След отлагания и бурни скандали