Правната комисия на парламента отлага за утре от 10 часа заседанието си за закриването на спецсъда и изслушването на главния прокурор Иван Гешев, предаде bTV.

Заседанието днес бе отлагано на няколко пъти заради актуализацията на бюджета на НЗОК, която депутатите разглеждат късно тази вечер. Но в почивката от 20 минути комисията все пак проведе заседание, което завърши с бурен скандал, допълни "Нова".

Следователите се жалват в 4 евроинституции за закриването на Спецсъда

Следователите се жалват в 4 евроинституции за закриването на Спецсъда

Правят аналогия с отменената Конституция от 1971 г.

Депутатите трябва да гласуват на първо четене закриването на Спецсъда и Спецпрокуратурата, както и прехвърлянето на Бюрото за защита на свидетелите от главния прокурор към Министерството на правосъдието.

Депутатите Хамид Хамид (ДПС) и Анна Александрова (ГЕРБ-СДС) са заявили, че заседание по тези въпроси без присъствието на главния прокурор и правосъдния министър не е легитимно, нито е сериозно да се свиква в почивки и провежда набързо.

"Диалогът излезе извън всякакви норми на конструктивност. Имаше обиди, а самият аз бях наречен престъпник. За да бъде наречен някой така, той трябва да бъде осъден с влязла в сила присъда, очевидно не съм такъв и не приемем такъв тип обиди", заявипредседателят Андрей Михайлов, който прекъсна заседанието.

Веднага след казаното от него Хамид Хамид обясни, че в думата "престъпник" влагал единствено политически смисъл.