Парламентарната група на ГЕРБ-СДС внася проектозакон за промени в Изборния кодекс. Това съобщиха на брифинг в кулоарите на Народното събрание представители на ексуправляващите.

Първото и основно искане на ГЕРБ е да бъдат върнати хартиените бюлетини за гласуване, като хората да могат да избират по какъв начин да упражнят гласа си.

"Да се въведе пълно равенство между машини и хартиени бюлетини. Във всички секции да има хартиени бюлетини", каза Радомир Чолаков от ГЕРБ.

Второто искане на партията на Борисов - техническите лица, надзираващи машините в чужбина, да бъдат единствено и само български граждани. На трето място - машините и софтуерът да станат собственост на държавата.

"Така че да няма усещането в българските граждани, че частна фирма брои гласовете и прави изборите", аргументира се Чолаков.

анкета

Доволни ли сте от изборния резулат?

Виж резултати

Естествено 22.5%

Изборите не бяха честни 17.9%

Замириса на протести 13.9%

Датата 24.10 е идеална за следващите избори 40.8%

Какви избори? Лято е все пак 4.9%

В сферата на изборните правила ГЕРБ настояват също така да бъде записано задължително проверяване на контролните разписки, като при разлика между машинния вот и контролните разписки за истинни да бъдат приемани вторите.

"Този изборен кодекс бе направен специално за предишните избори. Считаме, че Избирателният кодекс следва да бъде правен с дългосрочна визия", каза Десислава Атанасова.

От ГЕРБ също така внасят искане за създаване на анкетна комисия, която да разследва казуса със строежите на полуостров "Буджака". Контекстът на искането им е свързан с имението на бизнесмена и собственик на медийната група "Капитал" Иво Прокопиев, намиращо се там.

"Интересно е дали партията, която толкова настоява за законност (визира "Демократична България" - бел. ред), ще подкрепи това", заяви Атанасова.

Рашков: ГЕРБ купуваха най-много гласове, настоящ депутат е възпрепятствал разследвания

Рашков: ГЕРБ купуваха най-много гласове, настоящ депутат е възпрепятствал разследвания

Образуваните досъдебните производства са над 100, за сравнение - на 4 април са до 10

Припомняме, че сагата с машинното гласуване започна преди няколко години, като въвеждането му бе отлагано няколко пъти. Пробно такова бе направено преди няколко години, но за местния вот през 2019 г. отпадна с аргумент, че листите са трудни. От парламентарните партии в 44-то НС категорично за въвеждане на машинен вот бяха от БСП, като дори ултимативно напуснаха парламента, а от ГЕРБ се съгласиха да въведат такъв вот, но паралелно с хартиения, за да оставят възможност на възрастните хора да се чувстват сигурни във вота си.

На изборите на 4-ти април имаше избор на вид гласуване и малко под 30% от избирателите избраха машинното. Въпреки въведените технологии обаче остана ръчното пренасяне и пресмятане на резултатите от изборите от машинния протокол на хартиения и от СИК допускаха много грешки.

45-то Народно събрание въведе задължително машинно гласуване в секции с над 300 избиратели.

На 19 юли ЦИК излезе с положителна равносметка за двата месеца, в които се организираха предсрочните парламентарни избори.