ЦИК за двата месеца, в които се организираха предсрочните парламентарни избори, успя да свърши своята работа според възможностите. Такава равносметка направи председателят на ЦИК Камелия Нейкова пред БНТ.

Организацията на едни избори не е въпрос само на ЦИК, а е и въпрос на държавата. В момента машините за гласуване се съхраняват в частен склад на летище "София".

Нейкова посочи, че ако се стигне до избори 2 в 1 (президентски и предсрочни парламентарни избори) ще има отделни страници в самата бюлетина. Трябва да се помисли в зависимост от наличните машини, с които разполагаме, там където има възможност и гласуват повече избиратели, да има по две машини, уточни Нейкова.

За 24 часа ЦИК обработи още 0,03% протоколи

За 24 часа ЦИК обработи още 0,03% протоколи

Разликата ИТН - ГЕРБ е около 0,5%

С промените в Изборния кодекс, с летящ старт ЦИК трябвало да започне своята работа. Нейкова смята, че ЦИК е успяла да организира успешното провеждане на изборите, не са се провалили, но имало още какво да се желае.

ЦИК трябва да положи усилия да подобри организацията на изборите. Дали един колега си е вдигал телефона или не - не мога да кажа, но във времето, в което са се приемали протоколи извън страната, всеки един от членовете на ЦИК отговарял на обажданията, уточни тя. ЦИК ще направи всичко възможно да направи анализ и да подобри времето на поддаване на резултатите в СИК да постъпват във времевия комуникационен пункт.

ЦИК смята, че е приемлив процентът за преминаване от машинно към хартиено гласуване.

ЦИК пуска симулатор на машинно гласуване на сайта си

ЦИК пуска симулатор на машинно гласуване на сайта си

Той ще е достъпен на сайта на комисията през идната седмица...