Съветът за партньорство към Висшия съдебен съвет проведе заседание относно работата на специализираното правосъдие у нас.

На срещата бяха изслушани становища на участниците във връзка с предложените промени в Устройствения закон на съдебната власт и Наказателно-процесуалния кодекс, засягащи съществуването на специализираните наказателни съдилища, разглежданите от тях наказателни производства, както и статута на магистрати, които работят в тези структури.

Участниците в заседанието се обединиха около мнението, че в мотивите на законопроекта не присъстват правни аргументи, които да обосновават закриването на специализираните структури. Не беше подкрепена и тезата, че специализираните структури не оправдават заложените очаквания. Беше отчетено, че подобно твърдение не се основава на анализ на работата на спецправосъдието и постигнатите резултати в борбата с организираната престъпност и корупцията.

От ВСС открояват и положителните оценки за българските специализирани структури в международен план, които са оценени като надеждни партньори в редица международни разследвания.

Янаки Стоилов предложи план за закриване на Спец съда и прокуратурата
Обновена

Янаки Стоилов предложи план за закриване на Спец съда и прокуратурата

Внася го в парламента депутатите да го имат на разположение

Беше прието, че съдебна реформа не може да се осъществи без мнението на експерти и би трябвало проектът да бъде поставен на обсъждане сред магистратите, след което да се премине към същинско дискутиране и вземане на решение.

Членовете на Съвета за партньорство и гостите в заседанието коментираха и последствията от закриването на специализираните структури и решиха, че темата ще продължи и в следващото им заседание.

Припомняме, по-рано днес Министерството на правосъдието предложи план за закриване на Спецсъда и спецпрокуратурата.

Откриването на специализираното правосъдие стана през 2010 г., а десет години след това лично един от създателите му бившият функционер от ГЕРБ Цветан Цветанов поиска закриването им.

След предложените промени в Закона за съдебната власт и в Наказателния кодекс магистрати се събраха на протест в различни градове на страната. От прокурорската колегия на ВСС приеха декларация.

Следователите се жалват в 4 евроинституции за закриването на Спецсъда

Следователите се жалват в 4 евроинституции за закриването на Спецсъда

Правят аналогия с отменената Конституция от 1971 г.