Общественият съвет към ЦИК следи с безпокойство аспекти от подготовката на изборите, които будят обществено недоверие поради не достатъчна разяснителна кампания и липса на информация.

ОС изразява безпокойство и недоумение за липсата на резултати и анализ на контролното преброяване на разписките от машинното гласуване в 1343 избирателни секции в страната на последните избори. Няма нито първични данни, нито анализ на съответствието на намерените в кутията разписки при контролното броене и отчетените резултати в секционния протокол от флашката. Според тях това подкопава общественото доверие в процеса. Публикуването на пълната информация за контролното броене, с евентуалните проблеми и извлечения опит за преодоляването им при следващите избори, е важна стъпка за противодействие на недоверието.

ЦИК не пусна партията на Божков на изборите

ЦИК не пусна партията на Божков на изборите

Решението подлежи на обжалване

От ОС предлагат "пълзящо броене" или risk limiting audit. При този вид одит се започва от преброяване примерно на 5% от всички контролни разписки, като в случай на пълно или задоволително съответствие (предварително зададено в методиката) се спира дотук и резултатите се публикуват. В случай на несъответствия, надвишаващи зададените, се пристъпва към преброяване на 10% например, като отново се проверява съответствието и в случай на незадоволителни резултати се отива към проверка на 20-30-50% и, в най-лошия, случай на 100% от контролните разписки. Участието на застъпници, наблюдатели и медии в този процес подпомага институциите в увеличаването на доверието в технологиите и целия изборен процес.

Общественият съвет призовава трите институции, натоварени по силата на ИК с проверката на съответствието, заедно с ЦИК да организират публично събитие, където подробно да запознаят медиите, анализаторите и наблюдателите с методиката на работата си с цел по-добро разбиране на процесите от тези, които ги наблюдават и отразяват пред обществеността. ОС е готов да участва активно при организацията и провеждане на събитието.