"Демократична България" (ДБ) смятахме, че шансът за правителство е с третия мандат и трябва да има преговори преди връчването му. Аз отидох да му кажа (на Слави Трифонов, б. р.) да опитаме с третия мандат да поправим грешките, които не успяхме да изчистим по време на първия мандат. Това уточни Христо Иванов, съпредседател на ДБ, пред Нова телевизия.

Председателят на БСП Корнелия "Нинова отказа предварителен разговор с мотив, че това е противоконституционно, като така обрече третият мандат... за него няма подкрепа и няма как да се случи. Всичко, което се прави с него, е предизборна борба на Нинова", поясни още Иванов.

След връчване на третия мандат на БСП - ние сме в предизоборна кампания, няма мнозинство, заяви още Христо Иванов.

Шансът беше преди връчването на третия мандат да се намери формула за мнозинство, да се срещнем, за да се уточним как ще постъпим, каза той. ДБ не е призовавала за разговори пред медиите, като по думите му воденето на разговори пред тях по важни въпроси води до сигурното им превръщане в кампания и шоу.

 Слави Трифонов: Няма да подкрепим правителство с мандата на БСП
Обновена

Слави Трифонов: Няма да подкрепим правителство с мандата на БСП

БСП е партия на статуквото според ИТН…

"Ако така се вземат решения, страната се обрича на неуправляемост, ние ще разговаряме с всички, така че да постигнем целите си и да бъдем сериозни", подчерта Христо Иванов.

Той беше категоричен, че не е ходил на среща с Мая Манолова. А относно срещата с Трифонов той коментира: "Когато се издъниш в качеството си на мандатоносител, след това да започнеш да вадиш срещи, в опит да създадеш интрига - е доста жалко." Срещата между двамата е била на 7 август - единственото, което е важно, е, че това е била единствената среща досега, отбеляза той.

"Г-н Трифонов най-накрая реши, че може да се срещне с хората, с които преговаря", уточни Иванов. С кого да преговаряме, този партньор са избрали хората, защити се Христо Иванов. Отидох на срещата, защото бяхме взели решението, след тези избори отново ще сме с ИТН в този парламент и мислех, че е важно да обясни лично намеренията си.

Христо Иванов за опозицията на Трифонов: Ако е истина, отиваме на нови избори

Христо Иванов за опозицията на Трифонов: Ако е истина, отиваме на нови избори

"Отидох на тази среща, защото смятах, че ако има някакъв шанс да направим нещо занапред, е важно да обясня лично на г-н Трифонов нашите мотиви. Това е въпрос на отговорност. Беше много важно да се опитам да го убедя, че след като стана тази издънка с първия мандат, е важно с третия да се опитаме да коригираме всички проблеми - стилистиката на разговор, начинът, презумпцията, че той ще слага на масата едни "котки в чувал" и ще казва "обичаш ли ме, или не ме обичаш" - това са абсолютни инфантилщини", подчерта още Иванов.

В момента, в който се срещнем, за да си свършим политическата работа, кой кого очаква и да изградиш доверие, в момента, в който излезеш и правиш сюжет от срещата, това, което правиш и да си показваш чорапите е, че взривяваш възможността за политически разговори и накрая страната не може да бъде управлявана, хората плащат цената, смята Христо Иванов.

Няма да кажа какво Трифонов ми е казал, но аз не съм казвал, че аз имам чувството, че има влияние на ДПС, уточни той и допълни: "Аз не се интересувам дали Слави се е срещал с ДПС или не - аз виждам дали в правителството се залага имунитет срещу Сарая." 

"Когато казваш, че с 65 депутати от необходими 121, ще определяш всичко, ти ще сложиш едни хора, които са очевидно непригодни, които са идеалните бушони и пощенски кутии. И когато ти кажеш, че ще има плаващи мнозинства, без да се ангажираш с дълготрайно писмено споразумение как ще се вземат решенията, отваряш вратата, структурно, за корупционни влияния. Най-добрите в това отношение са ДПС", категоричен е съпредседателят на "Демократична България".

Ако се бяхме разбрали да се направи компромис, сега щяхме да сме се разбрали и да сме пред съставяне на правителство, разговори трябва да има независимо къде са, категорични са от ДБ. Хора без биографии и хората в кабинета на ИТН ни притесниха, призна обаче Иванов. Става дума за внимателна преценка, категоричен е той.

Оттук нататък ние трябва да сме професионалисти и да разбираме, че хората ни изпращат в парламента, за да вършим работа. Това, което ще е различно, че всики политически субекти ще разберат, че има нова ситуация и повече не трябва да има един голям с бухалка и малки, които да се подчиняват, ще има четири равностойни субекта и няколко по-малки, които ще трябва да стигнат до консенсус, това ще бъде рецепта за свобода.

Това е годината на трансформацията на българския политически пейзаж, смята още съпредседателят на ДБ.

Нинова вижда добра база за преговори с партиите на протеста

Нинова вижда добра база за преговори с партиите на протеста

Невъзможността да се състави редовен кабинет давала въздух на стария модел