Третият мандат е "или-или". Изправени сме пред два избора - или съставяме кабинет и мнозинство, което започва истинската промяна в България, или отиваме на избори и оставаме на безвластие и на проблеми. Това заяви пред БНТ лидерът на БСП Корнелия Нинова по повод връчването на третия мандат на социалистите.

Тя предупреди, че състоянието на парламента и невъзможността да се състави редовен кабинет дава въздух на стария модел.

Сега даваме възможност този модел да се окопае и на едни следващи избори да се върне, подчерта тя и предупреди, че Бойко Борисов не е за подценяване.

Относно това как БСП ще води преговорите с останалите политически сили, Нинова заяви, че ще започнат първо с политическия документ - трябва да има разговори, съгласие и подписи черно на бяло какво ще се прави. След това ще започне разговорът за министри и премиер.

Нека всеки да си каже мнението, може всеки да предложи и в един спокоен и разумен разговор заедно да решим, посочи тя.

Нинова обаче бе категорична, че трябва да се промени моделът на досегашното управление - трябва лидерите да надскочат себе си и партиите да се отворят към безспорните приоритети.

ГЕРБ пак първа политическа сила, ИТН се срива на трето място

ГЕРБ пак първа политическа сила, ИТН се срива на трето място

"Демократична България" вече е на второ място

Лидерът на БСП допълни, че обмислят да започнат разговори поотделно с партиите, но след това ще направят четиристранна среща. Тя подчерта, че е важно е на тази среща да присъстват лидерите на партиите.

Нинова поясни, че целта е да се опитат да намерят общото и да се изгладят различията между тях, появили се в първия тур преговори с първия мандат.

"В политическия документ, който дори ИТН подписаха накрая, постигнахме съгласие по отношение на това какво да се прави и кога да се направи, и след това те влязоха в противоречие за състава на Министерския съвет и на министрите. За нас е важно първо политиките и след това персоналният състав, който трябва да изпълнява тези политики", заяви лидерът на левицата.

Според нея има добра база да стъпят на първоначалния документ, където и четирите партии са били съгласни. По нейни думи го има общото виждане, че трябва да се състави редовен кабинет заради тежките кризи, които предстоят.

ГЕРБ: Напълно логично Радев даде мандата на БСП, те го направиха президент

ГЕРБ: Напълно логично Радев даде мандата на БСП, те го направиха президент

Президентът не искал да бъде съставено редовно правителство, а да управлява еднолично

Нинова обясни, че ролята на БСП в момента е на медиатор, на партия мандатоносител, която трябва да тушира противоречията и да намери общ език. По тази причина още вчера заявили, че няма да предложат готов Министерски съвет и министър-председател, защото именно това миналия път довело до противоречия между партиите на протеста.

Ние запазихме добър тон, диалогичност, можем да говорим с всички в момента, така че ще опитаме, длъжни сме да опитаме, категорична бе Нинова.

Запитана говори ли си с лидера на "Има такъв народ", тя посочи, че наскоро са разговаряли за съставяне на правителство. Нинова изтъкна, че позицията на Слави Трифонов е много важна за БСП, защото те са първа политическа сила и без ИТН не може да има стабилен кабинет.