Президентът Румен Радев ще връчи третия проучвателен мандат на третата по численост парламентарна група в 46-ото Народно събрание - БСП, съобщават от президентството.

Това ще се случи на 27 август от 9.30 часа в президентската институция.

На брифинг в кулоарите на Народното събрание председателят на БСП Корнелия Нинова заяви, че от партията напълно разбират отговорността, която поемат. Тя посочи, че БСП ще подходят диалогично и отворено към консенсус, като ще инициират разговори с "Има такъв народ", "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме", като ГЕРБ и ДПС не влизат в калкулациите на "столетницата".

Разнопосочни реакции в парламента, след като мандатът отиде в БСП

Разнопосочни реакции в парламента, след като мандатът отиде в БСП

ДБ са разочаровани, ИБГНИ са отворени за диалог

Припомняме, президентът връчи третия мандат на БСП и след редовните парламентарни избори през април. Тогава обаче социалистите решиха да го върнат, вместо да се опитват да съставят правителство, тъй като "отговорността трябва да се поеме от новите политически сили, които пропиляха надеждите на хората".

Този път обаче от БСП изразиха готовност да приемат мандата, ако той им бъде връчен от държавния глава, и да проведат разговори с всички политически сили.

БСП разбират "огромната отговорност" на третия мандат, ще търсят консенсус

БСП разбират "огромната отговорност" на третия мандат, ще търсят консенсус

Социалистите нямало да поставят условия предварително