Третата парламентарна сила - Българската социалистическа партия, ще получи мандата за съставяне на правителство от президента Румен Радев. Това съобщи на брифинг в кулоарите на Народното събрание председателят на БСП Корнелия Нинова.

Мандатът ще бъде връчен официално на социалистите от държавния глава в 9:30 ч. в петък.

"Напълно разбираме отговорността, която поемаме. Огромна и тежка отговорност, трети и последен шанс за съставяне на правителство. Изправени сме пред огромни изпитания - огромен ръст на цените, ниски доходи, мигрантска вълна. Трябва да проявим разум и държавническо отношение", започна експозето си Нинова.

Президентът дава третия мандат на БСП

Президентът дава третия мандат на БСП

Това ще се случи в петък

БСП щели да подходят диалогично и отворено към консенсус, като ще инициират разговори с "Има такъв народ", "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме", като ГЕРБ и ДПС не влизат в калкулациите на "столетницата".

За разлика от ИТН обаче социалистите няма да поставят условия предварително, както и да посочват конкретни фигури. Лицата в евентуален бъдещ кабинет следвало да бъдат излъчени след диалог и да бъдат надпартийни фигури, а самата Нинова няма да е кандидат за премиер.

"Разговорите ще се водят публично, пред целия народ. По отношение на политиките - ще предложим да стъпим на политическата декларация, която постигнахме в първия кръг от преговори", изрази готовност за диалогичност силният човек на "Позитано" 20.