От първа политическа сила на последните парламентарни избори "Има такъв народ" (ИТН) към момента се срива на трета позиция. Това показва ново социологическо проучване на "Маркет линкс", реализирано и финансирано съвместно с Би Ти Ви и проведено в периода от 13 до 22 август.

"Демократична България" за пръв път излиза на второ място, но разликите с ИТН и БСП са в рамките на статистическата грешка. 

"ГЕРБ отново е първа политическа сила с добра мобилизация през летните месеци, което до някаква степен е изненада. Но от друга, разочарованието от партиите на протеста да съставят редовен кабинет води част от загубеното ядро обратно към тази партия", коментира социологът от "Маркет линкс" Добромир Живков.

Тренд: И да има трети избори, гласуваме за същия парламент

Тренд: И да има трети избори, гласуваме за същия парламент

51% смятат, че вотът на 11 юли е бил честен и едва 12% искат връщане на хартиената бюлетина

Политическата криза, в която се намира страната и невъзможността да бъде съставен редовен кабинет с първите два мандата, значително повиши общественото напрежение. Българските граждани недвусмислено заявяват, че не са удовлетворени от посоката на развитие на страната.

В предишни месеци фактор за подобни нагласи са били и вълните на пандемията от коронавирус, но понастоящем четвъртата вълна на заразата е с много по-малка тежест при формирането на обществените настроения.

Народното събрание отново е с най-ниско ниво на публично доверие от българските институции. За месец спадът в симпатиите към него е с около 10%.

Обратна е тенденцията при служебното правителство. През август доверието в него е 54%, което е с около 3% нарастване в сравнение с месец юли.

Маркет линкс: Все по-малко българи ще отидат до урните при трети избори

Маркет линкс: Все по-малко българи ще отидат до урните при трети избори

Над половината българи подкрепят служебния кабинет

Именно развитието на политическите процеси от последните седмици водят до общ спад в степента на доверие в партиите на протеста, докато т. нар. партии на статуквото частично възстановяват своите позиции.

Българският избирател смята, че отговорността за неуспешното съставяне на кабинет с първи мандат е по-скоро споделена. 43% казват, че отговорността е и на двете страни - ИТН, които предложиха свой проектокабинет, както и ДБ и ИБГНИ, които отказаха да го подкрепят.

"Все пак по-големите негативи понастоящем се отнасят към ИТН, отколкото към ДБ и ИБГНИ", допълни Живков.

Доверието в партиите на протеста спада от месец май насам. По-съществен е той отново при ИТН.

Обратният процес се наблюдава при т.нар. партии на статуквото - ГЕРБ, БСП и ДПС. ГЕРБ остава на същите позиции, но доверието към БСП и ДПС леко се повишава.

На въпрос дали ще гласуват на предсрочните избори 54% от участвалите в проучването отговарят "да". Категорично няма да гласуват 10%.

Масова подкрепа за служебното правителство, с изключение на привържениците на ГЕРБ

Масова подкрепа за служебното правителство, с изключение на привържениците на ГЕРБ

Одобрявано от 58,9% от анкетираните, а 28,8% не го одобряват