Общественото мнение по отношение на служебния кабинет към този момент е положително. Това е свързано и с традиционния авторитет на президента, който сега дори укрепва. На прага на очаквания ръст на заразените с COVID-19 у нас, двама от всеки петима твърдят, че не са ваксинирани и няма да се ваксинират. Това става ясно от нов сондаж на "Галъп интернешънъл болкан".

Служебното правителство е одобрявано от 58,9% от анкетираните, а 28,8% не го одобряват. Останалите се колебаят. Одобрението преобладава при всички изследвани обществени слоеве, с изключение на привържениците на ГЕРБ. Равносметката от дистанцията на времето тепърва ще става важна. Обикновено, за масовото съзнание са необходими и повече месеци, за да се достигне достатъчна разпознаваемост и запознатост.

Снимка 540390

Източник: Галъп интернешънъл

Според социолозите тази оценка на практика била реципрочна на оценката на предходния кабинет и показвала обществено успокояване. То личало и в отговорите на традиционния за "Галъп интернешънъл болкан" въпрос, като цяло, накъде върви България. В този въпрос от десетилетия преобладават негативни отговори, но в последните месеци техните дялове спадали и започвали да се връщат на нивата преди коронавируса и политическата криза. Сега 26,3% казват, че страната вървяла към по-добро, при 52%, които намират, че върви към по-лошо. Само преди месеци обаче - през отминалата есен - дяловете на позитивно настроените бяха слезли до нива около 16%, а на негативно настроените - се бяха повишили дори и до 67%. По-късно рутинизирането на политическата ситуация доведе и до известно успокоение, което продължи да се утвърждава с резултатите от изборите и с идването на служебния кабинет - като популярна форма на управление.

Междувременно личното доверие в Румен Радев е 64,3%, а недоверието е 22,2%. 12,5% се колебаят, а само 1% не са чували за Румен Радев. Основните (и почти единствени) опоненти на Радев са привържениците на ГЕРБ. Доверието в Радев в последните месеци на практика растяло - вероятно причината са именно действията на служебния кабинет. Така Радев запазва мястото си на най-харесвана фигура в българския политически процес и на единствена фигура с положителен рейтинг, т. е. доверие, надвишаващо недоверието.

Снимка 540392

Източник: Галъп интернешънъл

Проверено е било и отношението към ваксините - в момент, в който се отбелязва начало на ръст на отчетените случаи на коронавирус у нас. Ваксиниран/а съм с една доза от ваксина срещу коронавирус, казват 4,2% от българите. Ваксиниран/а съм с две дози от ваксина срещу коронавирус, твърдят 16,7%, или общо тъкмо около 900 хиляди души от общо около 5.5 милиона трайно живеещи у нас пълнолетни - както сочи и официалната статистика. Не съм ваксиниран/а, но ще се ваксинирам срещу коронавирус, твърдят 27%. Не съм ваксиниран/а и няма да се ваксинирам срещу коронавирус, споделят 41,8%. Около една десета се затрудняват да отговорят. Данните практически се покриват с официалната информация.

Сравнително високо число на откази от ваксинация се дължи на комплексни фактори, като не на последно място вероятно идва и високият дял на преболедувалите у нас. Делът на отказващите ваксинация преди предходната вълна на вируса беше 48%, т. е. малко по-висок в сравнение с юли.

Снимка 540391

Източник: Галъп интернешънъл