Все по-малко хора са готови да отидат до урните при евентуални следващи предсрочни парламентарни избори. Това показва проучване на "Маркет линк" по поръчка на БТВ направено в периода 21-28 юли 2021 г.

Агенцията отчита 10% отлив дори и сред твърдо заявяващите, че ще гласуват от предишните проучване преди изборите. 

48% заявяват твърдо, че ще отидат да подадат своя глас. Към тях могат да се добавят и другите 24%, които заявяват, че е по-вероятно да гласуват. На другия полюс са 12%, които със сигурност няма да гласуват и още 5%, които е по-вероятно да не го направят. Въпреки това социолозите отчитат намаляване на готовността за гласуване, което най-вероятно е отражение на умората от вече състояли се два избора и две кампании.

Над половината българи подкрепят служебния кабинет, поддръжници служебното правителство има сред гласоподавателите на различните политически партии. 

Откакто на 12 май встъпи в длъжност служебното правителство увеличава одобрението си включително и сред партийни електорати и то не само на БСП, но и на ДПС и ДБ. Единствено при твърдото ядро на ГЕРБ социолозите засичат низходяща тенденция.

51% от запитаните отговарят положително на въпроса дали служебното правителство да стане основа за формиране на следващо редовно правителство. 27% отговарят отрицателно, а 22% нямат мнение. Обществената консолидация около служебния кабинет преповтаря настояването на трите политически субекта - ИСБНИ, ДБ и БСП, че трябва да се търси приемственост и 51% от гражданите одобряват тази теза. Стои обаче основният въпрос дали обвиненията на ИТН към някои от министрите ще се отразят в тези нагласи.

На такава подкрепа не се радва нито едно политическа сила.

Подкрепата за политическите лидери пък изненадва с удвоеното доверие в Христо Иванов, който има 24%. Начело сред лидерите очаквано е Слави Трифонов. 

Слави Трифонов, макар и да остава най-одобряваният лидер, заедно с Христо Иванов, Корнелия Нинова и Мая Манолова бележат ерозия в доверието. Най-вероятно това се дължи да невъзможността да се постигне съгласие за съставяне на правителство. По одобрение устойчиво три месеца поред на първо място е Слави Трифонов, следван от Христо Иванов, Мая Манолова и едва на четвърто място се намира Бойко Борисов. Прави впечатление, че при първите трима - Трифонов, Иванов и Манолова доверието през юли месец се повишава в сравнение с предходния месец, за разлика от отчетлив спад през същите месеци при Бойко Борисов. Той е следван от Корнелия Нинова и Мустафа Кардайъ, при които не се забелязват сериозни флуктуации, но и при тримата одобрението сякаш е сведено до твърдия партиен електорат.

Не може да се каже при евентуални избори може ли да има разместване между първия и втория.

Към юли месец разпределението за политическите партии е: 20.7 за "Има такъв народ", 18.1% за ГЕРБ, 16.4% за БСП, 15.7% за ДБ, 8.8% за ДПС, "Изправи се.БГ! Ние идваме" - 4.9%, "Възраждане" - 3.4%, изпреварвайки отново "Българските патриоти", които остават с 1.9%. 8.6% заявяват, че не знаят за кого биха гласували.

Електоралната подкрепа за партиите остава през юли месец на близки нива от преди 11 юли, въпреки активния политически сезон. Основна хипотеза е, че ГЕРБ губи подкрепа, за сметка на увеличаващата се разлика с "Има такъв народ". Макар и да не се отчита разместваме, следва да се отбележи, че разликата между първите четири партии се стопява.

Обществените нагласи по отношение на политическите партии, техните лидери, както и спрямо служебното правителство, показват широк консенсус в очакванията за промяна на модела на управление на страната.