"Демократична България" няма да се отзове на поканата за разговори със социалистическата партия, която в момента държи третия мандат за съставяне на правителство. 

Срещата като консултации за съставяне на правителство бе насрочена днес за 10 часа.

На този етап няма официална позиция като обяснение на решението. По информация на news.bg това е продиктувано от тезата, че първо е трябвало да бъдат проведени разговори с "Има такъв народ", чиито гласове всъщност са решаващи за подкрепа за правителство.

Припомняме, в неделя се проведе среща между БСП и "Изправи се! Ние идваме", която също завърши без да има някакво финално решение. 

БСП и ИБГНИ са съгласни на кабинет, ако ИТН склонят

БСП и ИБГНИ са съгласни на кабинет, ако ИТН склонят

Имат еднакви виждания по политиките

Малко преди това съпредседателят на ДБ Христо Иванов заяви пред БНР, че изборът е между представителна демокрация и представление. "Тази среща няма предмет. При изначалната яснота, че мандат, даден на БСП, е обречен и при реалността, че мнозинство няма, тази среща се превръща в предизборен пиар за г-жа Нинова."

Иванов припомни, че е имало възможност чрез предварителни разговори преди държавният глава да връчи третият мандат да се предложи на президента готова формула, но именно на този етап е пропаднал третият мандат. "Той просто се превърна в предизборен сценичен реквизит."

По темата със забавянето с третия мандат преди неговото връщане, което бе анонсирано от лидера на БСП Корнелия Нинова, Иванов отбеляза: "Трябва да се даде време и в този смисъл ние няма да лицемерим и да я корим за това. Този мандат поне тази работа да свърши - да осигури време. (...) Трябва нещо да свършим. Поне да актуализираме бюджета."

В тези два парламента, които с лека ръка обявяваме за политическа фира, обаче се случва нещо, смята Христо Иванов и анализира, че на българската политическа класа и се налага да се учи. Четири партии се намират в позиция на разлика в рамките на 5% - това означава друга базова формула за политическата стабилност - формула на договарянето и съвместяването на легитимни интереси. Затова и не е адекватна позицията на Слави Трифонов да се държи като следващия голям, като следващия спасител. "Цената е всички да се научим, че вече живеем в епохата на група равноправни субекти", заяви Иванов и допълни, че ще трябва да научим наново думите коалиция и компромис. "Новата култура на споразумяването трябва да съществува при реално равноправие и прозрачност", смята той.