Разум, мъдрост и спокойствие ще е основният подход на БСП при процеса за съставяне на правителство.

Същевременно от "столетницата" заявяват, че се борят за стабилно мнозинство в Народното събрание въпреки позицията на "Има такъв народ" и "Демократична България", че няма да подкрепят правителство, излъчено от социалистите.

Това заяви, след като получи третия и последен мандат за съставяне на правителство от президента Румен Радев лидерът на БСП Корнелия Нинова.

"Изправени сме пред два избора - съставяне на правителство с мнозинство в парламента, което да взема важните решения или отиваме на избори. Ние имаме аргументи защо трябва да има редовен кабинет. Всички колеги са съгласни, че идват кризи, на които трябва да отговорим", заяви Нинова.

Нинова вижда добра база за преговори с партиите на протеста

Нинова вижда добра база за преговори с партиите на протеста

Невъзможността да се състави редовен кабинет давала въздух на стария модел

Макар и преди време от "Позитано" 20 да бяха заявили, че ще предложат служебното правителство в сегашния му състав за редовно, ако получат мандата, сега от партията избегнаха да се ангажират с конкретни имена. Именно това е било грешка при първия опит за съставяне на кабинет от ИТН - предлагане на готови решения, затова БСП ще седне на масата за преговори и ще търси консенсусни варианти, категоричен бе лидерът на социалистите.

Връчвайки мандата, Румен Радев настоя за "известни на обществото личности, които да не се крият зад експертността" - т.е. противно на изявленията на Нинова, която настоява за надпартийни и именно експертни имена. "В крайна сметка решението се взима от парламентарната сила, получила мандата, а президентът само го връчва", отговори на въпрос на News.bg Нинова - т.е. остава в сила и хипотезата експертно правителство.

Ще бъде обсъден и вариантът за съставяне на кабинет с ограничена продължителност на живота - до пролетта например, каквито идеи бяха лансирани при първия кръг от преговори.

Радев връчи мандата на БСП и поиска лидерство, а не размиване на политическата отговорност

Радев връчи мандата на БСП и поиска лидерство, а не размиване на политическата отговорност

Президентът иска правителство, съставено около "безспорни познати на обществото личности"